Donald Trump declară pe Twitter că Iranul va efectua un atac

Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019
Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019 (Chip Somodevilla/Getty Images)

Miercuri după-amiază, preşedintele american Donald Trump a publicat pe Twitter ceea ce pare a fi un avertisment pentru un prezumtiv start al războiului cu Iranul: "După informaţii, Iranul sau reprezentanţii săi planifică un atac asupra trupelor şi / sau bunurilor americane din Irak. Dacă se întâmplă acest lucru, Iranul va plăti un preţ foarte greu!"

Miliţiile pro-iraniene din Irak au atacat în mai multe rânduri baze americane, în ultimele luni. SUA a ordonat uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, responsabil pentru expansiunea Teheranului în Siria, Irak şi Afganistan. Generalul, care comanda trupe însărcinate cu operaţiunile teroriste din toată lumea, a fost omorât într-un atac efectuat de drone în apropierea aeroportului din Bagdad, la începutul anului.

Soleimani a fost omorât împreună cu un lider al miliţiilor pro-iraniene Kataib Hezbollah din Irak.

Răspunsul iranian a fost doborârea unui avion care era centru de comandă a CIA şi a şefului diviziei pentru Orientul Mijlociu, Michael D'Andrea, deasupra Afganistanului.