SUA pe marginea războiului în Irak: Mike Pompeo ameninţă cu lovituri împotriva miliţiilor iraniene

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Washingtonul a avertizat luni guvernul irakian că este pregătit să acţioneze în virtutea dreptului la "autoapărare” dacă forţele americane vor fi atacate. Avertizarea survine după atacurile cu rachete de săptămâna trecută asupra bazei Taji, aflată la nord de Bagdad, care adăposteşte trupele americane. Cel puţin doi americani au fost ucişi în atacurile recente, atribuite miliţiilor susţinute de Iran, în special de gruparea Kataib Hezbollah.

Pompeo a declarat premierului irakian, Adil Abd al-Mahdi, într-un apel telefonic, că Bagdadul „trebuie să apere personalul Coaliţiei care sprijină eforturile guvernului irakian de a învinge ISIS”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat.

Cei „responsabili pentru atacuri trebuie să fie traşi la răspundere”, a avertizat declaraţia. SUA „nu vor tolera atacurile şi ameninţările la viaţa americanilor” şi vor întreprinde „acţiuni militare necesare pentru autoapărare”, a adăugat acesta.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat săptămâna trecută că „toate opţiunile” rămân pe masă şi că preşedintele Trump a autorizat un răspuns militar. Un răspuns iniţial al Pentagon-ului a avut loc joia trecută sub forma unor atacuri aeriene în sudul Irakului, care vizau cel puţin 5 zone militare ale Kataib Hezbollah.

Irakul a condamnat imediat loviturile americane care s-au soldat cu cel puţin 6 morţi, majoritatea fiind personal militar irakian, precum şi un civil, dar niciun membru al miliţiilor iraniene.

Între timp, Ministerul de Externe irakian a declarat că va înainta o plângere oficială Consiliului de Securitate al ONU în care condamnă încălcările repetate comise de SUA asupra suveranităţii irakiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe