Donald Trump anulează summitul istoric cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un

Într-o acţiune aparent estimată în ultimele zile, preşedintele american a luat decizia de a anula summitul cu omologul său nord-coreean. Întâlnirea a fost considerată de unii drept un mijloc de a calma tensiunile din Peninsula Coreeană.
Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anulat un summit istoric cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un.

Summitul – care ar fi marcat prima întâlnire personală între un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean – era programat să aibă loc în Singapore în 12 iunie, potrivit CNBC.

“Din păcate, pe baza furiei imense şi a ostilităţii deschise manifestate în cea mai recentă declaraţie a dumneavoastră, consider că este nepotrivit, în acest moment, să avem această întâlnire de mult timp plănuită”, a susţinut Trump într-o scrisoare adresată lui Kim Jong-un. Scrisoarea a fost publicată joi.

Acţiunea are loc în condiţiile în care Phenianul a transformat într-un show demolarea unui poligon de teste nucleare, dar şi după unele cuvinte dure ale guvernului nord-coreean referitoare la cererile americanilor privind denuclearizarea Coreei de Nord.

În ultimele zile s-au amplificat incertitudinile cu privire la desfăşurarea summitului. Phenianul a anulat pe neaşteptate discuţiile cu Seulul din cauza unui exerciţiu militar comun americano-sud-coreean desfăşurat în Peninsula Coreeană.

În timp ce o mare parte a scrisorii a fost scrisă în termeni concilianţi, inclusiv laude privind eliberarea recent de către Nord a trei deţinuţi americani, se pare că preşedintele american a vrut să lanseze o ameninţare care aminteşte de războiul cuvintelor pe care l-a purtat cu liderul nord-coreean în 2017.

„Vorbiţi de capabilităţile voastre nucleare, dar ale noastre sunt atât de masive şi puternice încât mă rog lui Dumnezeu să nu fie nevoie să fie folosite”, a scris Trump în scrisoarea adresată lui Kim.

Choe Son-hui, oficial de rang înalt nord-coreean, a criticat avertismentul lansat de vicepreşedintele american Mike Pence că statul comunist ar putea ajunge precum Libia dacă nu încheie un acord cu SUA. Choe a precizat că remarcile lui Pence sunt “ignorante” şi “stupide”.

“Ca o persoană implicată în problemele legate de SUA, nu îmi pot stăpâni surpriza faţă de astfel de remarci ignorante şi stupide venite din partea vicepreşedintelui SUA”, a susţinut Choe, potrivit agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA.

Remarcile lui Pence au fost similare celor ale lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, care a sugerat că SUA ar putea urmări în cazul Coreei de Nord un plan de denuclearizare în stilul celui folosit în Libia. Liderul libian Moammer Gaddafi a fost în cele din urmă răsturnat de la putere prin violenţă, o mişcare susţinută de SUA. Kim Jong-un este îngrijorat în legătură cu potenţiala schimbare a regimului său.

Trump a adăugat că aştepta cu nerăbdare să-l întâlnească pe dictatorul nord-coreean şi i-a transmis acestuia să sune sau să scrie în cazul în care îşi schimbă poziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe