Phenianul permite jurnaliştilor sud-coreeni să participe la demolarea poligonului nuclear Punggye-ri

Imagine generală a zonei care înconjoară centrul nord-coreean de testări nucleare Punggye-ri, districtul Kilchu, provincia nordică Hamgyo’g.
Imagine generală a zonei care înconjoară centrul nord-coreean de testări nucleare Punggye-ri, districtul Kilchu, provincia nordică Hamgyo’g. (Captură Foto)

Guvernul din Seul a declarat că Phenianul a acceptat ca un grup de reporteri sud-coreeni să fie de faţă la distrugerea planificată a unui poligon de teste nucleare. Mişcarea este văzută ca un gest de bunăvoinţă din partea Coreei de Nord în vederea obţinerii păcii.

Reporteri din SUA, China, Rusia şi acum Coreea de Sud au fost invitaţi să privească demolarea complexului Punggye-ri din nord-estul ţării care va avea loc în această săptămână, probabil în intervalul miercuri - vineri, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Jurnaliştii sud-coreeni fuseseră scoşi de pe lista invitaţilor în semn de protest al Phenianului faţă de exerciţiul militar comun desfăşurat recent între forţele americane şi sud-coreene. Exerciţiul a fost interpretat de regimul comunist nord-coreean drept un act ostil într-un moment în care se încearcă consolidarea diplomaţiei inter-coreene.

Însă miercuri, Ministerul sud-coreean al Unificării a declarat că reporterii sud-coreeni au primit permisiunea de a participa la eveniment, adăugând că a planificat ca un zbor direct să transporte jurnaliştii - ceea ce este un lucru rar - în oraşul port nord-coreean Wonsan.

Reporterii celorlalte organizaţii media străine au sosit marţi în Wonsan şi au precizat că autorităţile comuniste le-au comunicat că vremea este “nefavorabilă pentru o călătorie” la poligonul Punggye-ri.

Punggye-ri a fost locul în care au fost desfăşurate toate cele şase teste nucleare ale Nordului, cel mai recent şi totodată cel mai puternic având loc în septembrie 2017. Phenianul a afirmat la acea vreme că a testat o bombă cu hidrogen.

Coreea de Nord şi de Sud au încercat să calmeze tensiunile dintre ele începând cu luna ianuarie a acestui an, după decenii de ostilităţi.

Decizia Phenian-ului privind reporterii sud-coreeni a fost luată la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că nu va lua în considerare “modelul libian” pentru a forţa Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare. Sugestia făcută de consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională cu privire la o politică similară cu cea a Lbiei a determinat Phenianul să ameninţe cu anularea unei întâlniri între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi Trump, care a fost programată să aibă loc în Singapore în 12 iunie.

Trump a declarat joia trecută că Phenianul va avea parte de măsuri de protecţie “foarte avantajoase” dacă va renunţa la armele nucleare, adăugând că acordul pe care îl urmăreşte îl va proteja pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit Deutsche Welle. “El va fi acolo, el îşi va conduce ţara şi ţara sa va fi foarte bogată”.