Pompeo obţine eliberarea a trei cetăţeni americani închişi în Coreea de Nord

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

În cel mai recent act de bunăvoinţă înaintea primului summit dintre liderii american şi nord-coreean, Phenianul a eliberat trei cetăţeni americani şi i-a predat secretarului de stat american, Mike Pompeo.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat gestul Coreei de Nord – care a fost în mare parte anticipat – într-un mesaj postat miercuri pe Twitter.

Pompeo a fost întâmpinat în Phenian de personalităţi importante ale regimului nord-coreean, şi anume Kim Yong-chol şi Ri Su-yong, potrivit publicaţiei The Washington Post, al cărei reporter l-a însoţit pe secretarul de stat în vizita efectuată în statul comunist izolat.

“Acum sperăm că putem colabora pentru a soluţiona acest conflict, a elimina ameninţările la adresa lumii, iar ţara voastră să aibă toate oportunităţile pe care le merită pe deplin cetăţenii ei”, a afirmat Pompeo gazdelor înaintea unui prânz la Hotelul Koryo din centrul Phenianului.

“Acest lucru nu este rezultatul sancţiunilor care au fost impuse din afară”, i-a declarat Kim lui Pompeo, potrivit raportului Washington Post.

Kim, care a condus la un moment dat puternicul aparat de stat pentru spionaj şi forţe speciale (Biroul General de Recunoaştere), a fost un jucător cheie în contactele inter-coreene din acest an. Ri este un fost ministru de Externe care se ocupă de problemele internaţionale. Ambii oficiali sunt consideraţi membri experimentaţi ai elitei Phenianului, iar dictatorul nord-coreean Kim Jong-un are încredere în ei.

Aceasta este cea de-a doua vizită a lui Pompeo în capitala nord-coreeană. Fostul şef al CIA, care a făcut prima vizită în Coreea de Nord în weekendul Paştelui, este primul secretar de stat care vizitează Phenianul de când Madeleine Albright s-a întâlnit în Coreea cu fostul dictator Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, în anul 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe