SUA si UE departe de un compromis privind Iranul. Khamenei prezintă conditiile pentru a ramâne în acord

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Statele Unite şi ţările europene sunt departe de a ajunge la un compromis privind un nou acord nuclear iranian, a afirmat ministrul german de Externe, Heiko Maas, deoarece liderul suprem al Iranului a cerut semnatarilor europeni ai acordului să respingă solicitările SUA de a încheia un acord mai dur.

“Ne aflăm încă departe de un compromis. Mergem pe două căi complet diferite”, a declarat Maas reporterilor în Washington, după o întâlnire ce a avut loc miercuri cu secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit RFE/RL.

Pompeo a avertizat luni că SUA va impune Iranului “cele mai dure sancţiuni din istorie” dacă acesta nu acceptă restricţii mai mari privind activităţile sale nucleare şi dacă refuză să pună capăt programului de rachete balistice, precum şi intervenţiilor militare în Siria şi Yemen.

Însă liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a respins cu tărie cererile SUA şi a afirmat că cele trei state europene care au semnat acordul nuclear din 2015 ar trebui să refuze să negocieze cu Washingtonul un nou acord.

Khamenei, într-o declaraţie publicată pe website-ul său, a precizat că Marea Britanie, Franţa şi Germania trebuie să promită că nu doresc negocieri cu privire la programul iranian de rachete balistice sau la activităţile regionale ale Teheranului, ambele aspecte fiind excluse în mod specific din acordul încheiat în 2015, care a dus la ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Iranului în schimbul restricţionării activităţilor sale nucleare.

Liderul iranian a adăugat că ţările europene trebuie să se opună noilor sancţiuni impuse de SUA după ce preşedintele Donald Trump s-a retras din acord la începutul acestei luni.

Khamenei a avertizat că, în cazul în care europenii nu respectă aceste cereri, Iranul îşi va relua programul de îmbogăţire a uraniului, care a fost aparent suspendat în baza acordului cu scopul de a minimaliza riscul ca Teheranul să dezvolte arme nucleare.

De asemenea, pentru ca Iranul să continue să onoreze acordul, Khamenei a afirmat că naţiunile europene ar trebui să garanteze că vor continua să cumpere petrol iranian şi că vor încerca să blocheze planurile SUA de a limita vânzările de petrol iranian prin aplicarea de noi sancţiuni.

În general, declaraţia lui Khamenei a inclus şapte condiţii de îndeplinit pentru ca ţara sa să continue să respecte acordul nuclear.

“Băncile europene ar trebui să protejeze comerţul cu Republica Islamică. Nu dorim să începem o luptă cu aceste trei ţări, dar nici nu avem încredere în ele”, a adăugat ayotallahul.

În timpul întâlnirii cu Pompeo, Maas a declarat că a subliniat “marea solidaritate” ce există între semnatarii europeni ai acordului nuclear iranian (cunoscut sub numele de JCPOA) în ceea ce priveşte decizia lor colectivă de a continua să respecte prevederile înţelegerii.

“Europa este foarte unită în privinţa acordului nuclear cu Iranul şi acest lucru nu se va schimba”, a menţionat Maas.

Între timp, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că măsura SUA de a reimpune sancţiuni, precum şi demersurile pentru încheierea unui acord mai dur şi mai amplu cu Iranul, riscă să destabilizeze Orientul Mijlociu.

“Sancţiunile care vor fi lansate împotriva Iranului nu vor stimula dialogul. Din contră, ele vor mări importanţa şi puterea conservatorilor din Iran şi vor slăbi [poziţia] preşedintelui Hassan Rohani, care doreşte să negocieze”, a afirmat Le Drian pentru postul de radio France Inter.

“În cele din urmă, această atitudine probabil va plasa regiunea într-un pericol şi mai mare decât este în prezent”, a adăugat ministrul francez.

Le Drian a declarat că Parisul va continua să implementeze acordul nuclear din 2015 chiar dacă este de acord cu Washingtonul că programul de rachete balistice al Iranului şi ambiţiile sale regionale trebuie să fie restricţionate.

Khamenei a mai susţinut că Iranul nu va mai accepta să negocieze din nou cu SUA după ce Trump a abandonat atât de uşor acordul încheiat în 2015.

În plus, Khamenei a sugerat că Iranul va ignora pur şi simplu cererile americanilor şi va aştepta până când Trump va fi înlocuit în cele din urmă cu un nou preşedinte.

“Actualul preşedinte american va avea aceeaşi soartă cu cea a predecesorilor săi... şi va dispărea din istorie”, a menţionat liderul suprem al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe