Doi soldaţi ucraineni ucişi în ciocniri cu separatiştii susţinuţi de Rusia

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Kievul susţine că doi soldaţi au fost ucişi şi doi au fost răniţi în timpul unei lupte cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat marţi că luptătorii separatişti au încălcat de 25 de ori în ultimele peste 24 de ore acordul de încetare a focului, folosind mortiere de 120 şi 82 de milimetri, care sunt interzise de acordurile de pace de la Minsk.

Ministerul a afirmat că forţele armate ucrainene au ucis 3 separatişti şi au rănit 5.

Începând cu aprilie 2014, aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi care controlează zone ale regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk. Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

UE, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei şi rolul ei în criza ucraineană.

De la izbucnirea conflictului în 2014 au fost încheiate o serie de acorduri de încetare a focului, însă acestea nu au reuşit să reziste, deşi au contribuit la o oarecare calmare a tensiunilor.

Un acord de încetare a focului a fost încheiat în 8 martie, însă ambele părţi s-au acuzat reciproc de repetate încălcări ale acestora.

La 1 iulie, ambasada Ucrainei din Marea Britanie a postat pe Twitter fotografii cu 9 soldaţi ucraineni despre care a precizat că au fost ucişi în luna iunie de “forţele conduse de Rusia în Donbasul ocupat”, făcând referire la regiunile controlate de separatişti.