UPDATE: "Cerem o agendă clară a Unirii!" - Unioniştii protestează la Neptun, să-i audă Ponta şi Streleţ

Miting unionist la Chişinău, 16 mai 2015
Miting unionist la Chişinău, 16 mai 2015 (Epoch Times România)

UPDATE: Militanţii pentru Unire au înaintat revendicările referitoare la agenda Reunificării, anunţând că vor continua manifestaţiile stradale până la soluţionarea acestora, informeaza infoprut.ro.

Tinerii unionişti, mulţi dintre ei veniţi de la Chişinău, au discutat cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, şi cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu-Marian Pop. Discuţiile au durat o oră şi au vizat revendicările prioritare ale unioniştilor.

Potrivit lui George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, una dintre revendicările centrale ale unioniştilor, interconectarea energetică a României şi Republicii Moldova, “şi-a găsit soluţionarea încă în şedinţa Guvernului, iar noi doar am fost informaţi că ea se va implementa”.

Astfel, conform sursei citate, ministrul Economiei de la Bucureşti, Mihai Tudose a prezentat în şedinţa interguvernamentală scrisori de intenţie din partea companiilor Transelectrica şi Transgaz de implicare în procesele de privatizare şi dezvoltare în Republica Moldova.

Liderul Acţiunii 2012 a mai declarat că s-a căzut de acord şi în privinţa unor eforturi comune ale autorităţilor de cele două maluri ale Prutului pentru ca televiziunile româneşti să aibă mai mult acces în Republica Moldova, care se confruntă în prezent 'cu o veritabilă blocadă media a televiziunilor în limbă rusă."

"Azi am mai făcut un pas spre Unire. Faptul ca o delegaţie a unioniştilor a fost primită în cadrul şedinţei comune de guvern şi am avut chestiuni concrete pe care le-am stabilit cu miniştrii ne duce cu gândul la un 2018 victorios!", adaugă Simion, pe Facebook.

***

În jur de 400 de unionişti de pe ambele maluri ale Prutului, din care în jur de 300 veniţi de la Chişinău protestează, în staţiunea Neptun, unde are loc şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova.

"Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti", "Unitate Naţională", scandează unioniştii.

Cerem un singur lucru, o agendă clară a Unirii până în 2018. Să ne lase cu hoţii, să ne lase cu prostii, vrem un singur lucru, o agendă clară, care să cuprindă interconectare energetică, o singură monedă pe ambele maluri ale Prutului şi politică externă şi de apărare comună. Altfel nu vom face decât să sponsorizăm mafioţii de la Chişinău.

Potrivit lui George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizator al acestui eveniment, unioniştii solicită celor două Guverne stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică şi socială a Republicii Moldova.

"Noi cerem un singur lucru, o agendă clară a Unirii până în 2018. Să ne lase cu hoţii, să ne lase cu prostii, vrem un singur lucru, o agendă clară, care să cuprindă interconectare energetică, o singură monedă pe ambele maluri ale Prutului şi politică externă şi de apărare comună. Altfel nu vom face decât să sponsorizăm mafioţii de la Chişinău.", a declarat pentru Epoch Times George Simion.

Jandarmii voiau să îi ţină pe unionişti la un kilometru distanţa de locul unde are loc întrunirea, pentru ca vocile lor să nu se audă. Conform reprezentanţilor organizatorilor, diferendul s-a rezolvat însă paşnic, protestatarii fiind lăsaţi, finalmente, să se apropie de locul unde are loc întrunirea.

Politicienii nu au ieşit să discute cu unioniştii, mulţi dintre ei veniţi de peste Prut, însă, potrivit Iuliei Modiga, vicepreşedinte al platformei Acţiunea 2012, o delegaţie a protestatarilor urmează să fie primită la reuniune, pentru a adresa, direct, participanţilor, lista de revendicări ale unioniştilor.

În contextul desfăşurării la Neptun a reuniunii între guvernele României şi Republicii Moldova, militanţii pentru Unire, veniţi din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, au înaintat revendicările referitoare la agenda Reunificării şi au anunţat că vor continua manifestaţiile stradale până la soluţionarea acestora.

Reamintim că guvernele României şi Republicii Moldova au, marţi, o şedinţă comună în staţiunea Neptun, condusă de prim-ministrul Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ, şedinţă la care se vor stabili noile proiecte comune ale celor două state.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.