Miliardul furat din Moldova: cine este de vină, cine a profitat?

Moneda americana.
Moneda americana. (BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)

De jaful unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova se face responsabilă întreaga guvernare, este de părere Valentin Dolganiuc, vicepreşedinte al Consiliului Marii Adunări Naţionale. În această barcă s-ar afla toate instituţiile care au pregătit din timp fundamentul legal pentru a fi posibilă scoaterea banilor din rezervele de stat, cât şi instituţiile de drept şi reglementare care nu au încercat măcar să împiedice acele tranzacţii păguboase cu toate că ştiau, a adăugat Dolganiuc

„Primul criminal care trebuie tras la răspundere - iniţiativa. Al doilea criminal este ministrul Justiţiei, care are implicare directă, ca prima instituţie care a dat aviz. Al treilea făptaş este guvernul Leancă în frunte cu acest prim-ministru care a votat, şi-a asumat răspunderea pentru această lege. Al patrulea făptaş este Parlamentul în ansamblu care trebuia să iniţieze moţiune de cenzură pentru acest guvern care şi-a asumat răspunderea pentru acest proiect de lege. Toţi aceşti făptaşi trebuie să stea pe banca acuzaţilor şi să fie diferiţi justiţiei”, a declarat membru Platformei civice "Demnitate şi Adevăr", în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Printre demişi ar mai trebui să se numere si cei care aveau sarcina de a supraveghea şi verifica transferurile de bani. „Drăguţanu, care este guvernatorul Băncii Naţionale, care trebuie să supravegheze orice transfer bancar, cum au fost transferaţi în off-shore banii de la Banca de Economii, Banca Socială şi Uni Bank, cum s-a întâmplat acest lucru?”, se întreabă membrul Platformei DA, Valentin Dolganiuc.

Potrivit expertului economic Victor Ciobanu, concluzia la care se poate ajunge ar fi „că ei de fapt ştiau tot, raportul Kroll se referă la datele prezentate de Banca Naţională a Moldovei”.

„Este o instituţie care se numeşte CNA care are obligaţia să verifice orice tranzacţie mai mare de 500 de mii de lei. De ce nu a făcut acest lucru? Chetraru a spus în Parlament că ceea ce a prezentat Kroll este beletristică, că ei cunosc mult mai mult. Dar dacă voi cunoaşteţi, de ce nu aţi întreprins nimic?”, a întrebat din nou Dolganiuc.

„Problema e că la noi legile se interpretează nu cu bună credinţă, ci sunt folosite oportunist, sunt votate oportunist, implementate oportunist, pentru cazuri anume. La noi cum s-a întâmplat: s-au produs anumite mişcări obscure în sistemul bancar, după care s-a constatat că au dispărut enorm de mulţi bani. Deci Banca Naţională a acţionat în complicitate, iată care e problema”, a subliniat Ciobanu.

Vicepreşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale a ajuns la concluzia că unica speranţă acum ar fi deşteptarea populaţiei şi presiunile majore asupra clasei politice de la Chişinău, mai ales asupra actualei guvernări, căci „de la stânga la dreapta, la putere sau în opoziţie, ei toţi s-au înfruptat din acest miliard”.

Precizăm că în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, începând cu 6 septembrie au loc proteste în continuu, iar oamenii au format, din corturile în care stau, în faţa Guvernului un orăşel al „Demnităţii şi Adevărului”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.