Doar 7% din şcolile româneşti au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor

Pe fundalul tragediei de la Colectiv, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei şi premier interimar, a anunţat sâmbătă că sub 10% din şcolile româneşti au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor.
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat sâmbătă că, din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor, relatează Agerpres.

"Pe baza principiului pe care l-am anunţat deja, al transparenţei, pentru că nerecunoaşterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund şi în calitatea pe care o am încă de deţinător al portofoliului de la educaţie: din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (...), cu privire la protecţie contra incendiilor (...) 1.295 de şcoli mai exact", a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din ţară au avize de la ISU.

Şeful Guvernului a mai adăugat că procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor este complexă şi scumpă şi, nu în ultimul rând, nu i s-a acordat destulă atenţie:

"S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10, 12 — 15.000 de euro şi durată de realizare de 6, 7, 8, 12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.

Prezent şi el la conferinţa de presă, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost întrebat câte spitale sunt fără autorizaţie de la pompieri. Bănicioiu nu a fost în măsură să comunice o cifră, comunicând doar că spitalele sunt în evaluare şi săptămâna viitoare va fi făcut public acest bilanţ.

Conferinţa de presă la care au participat miniştrii are loc pe fundalul tragediei de la Colectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne