Djokovic, victorie în cel de-al 100-lea meci al său la Australian Open

Novak Djokovic, Australian Open 2024   (screenshot video Youtube)
Mioara Stoica
19.01.2024

Rod Laver Arena l-a ovaţionat vineri, 10 ianuarie pe Novak Djokovic. Campionul "en titre" a disputat cel de-al 100-lea meci la Australian Open (92-8), număr rezervat celor mai buni jucători profesionişti, scriind încă un capitol strălucit într-un turneu care l-a ridicat în istoria sportului.

Djokovic este al treilea jucător care ajunge la 100 de meciuri de simplu la Australian Open, fiind devansat doar de elveţianul Roger Federer (117) şi de americanca Serena Williams (105).

Numărul 1 în clasamentul Pepperstone ATP l-a copleşit cu 6-3, 6-3, 7-6(2) pe argentinianul Tomas Martin Etcheverry, una dintre cele mai impunătoare figuri ale tenisului sud-american la ora actuală. Cu o uşurinţă regăsită pe fundul terenului, ţinând sub control disconfortul de la încheietura mâinii stângi, Novak a reuşit să anuleze puterea adversarului său.

"A fost un meci grozav, cea mai bună performanţă pe care am avut-o în acest turneu", a recunoscut Djokovic în interviul de pe teren. "Sunt mulţumit de nivelul pe care l-am arătat, în special în primele două seturi. El şi-a ridicat nivelul tenisului în setul al treilea, unde am fost egali. În tie break am găsit loviturile şi serviciile potrivite pentru a închide meciul".

Deşi Djokovic câştigase ambele meciuri anterioare împotriva lui Etcheverry fără să cedeze vreun set, cu întâlniri deschise la turneele ATP Masters 1000 de la Roma şi Paris-Bercy din 2023, autoritatea sud-americanului a invitat la respect la Melbourne. Argentinianul, care i-a anulat pe Andy Murray şi Gael Monfils fără a suferi vreo pierdere în primele două seturi, a păşit pe Rod Laver Arena cu o şansă.

După ce a supravieţuit primelor două tururi cu peripeţii, implicat în lupte intense de patru seturi împotriva lui Dino Prizmic şi Alexei Popyrin, balcanicul şi-a găsit cea mai bună formă a turneului pentru a încheia prima săptămână de competiţie. Picioarele sale au funcţionat excelent, reflexele au ajuns la nivelul obişnuit, iar flerul său pentru punctele importante a revenit la nivelul obişnuit, cel al unui jucător clar cum sunt puţini în momentul cheie, relatează ATP.

Confruntat cu un jucător de lovituri foarte dure, Djokovic şi-a activat capacitatea de a găsi portiţa de scăpare. În primele două seturi, sârbul s-a desprins de Etcheverry în primul game în care a avut o minge de break. A fost un exerciţiu de concentrare absolută, atacându-şi adversarul cu mişcări măsurate. Ordinea sa pe serviciu, confruntat cu o singură situaţie de egalitate în tot meciul, l-a făcut să avanseze cu o marjă absolută.

Etcheverry a concurat pe un stadion dominat de adversarul său. Cu aplauzele din tribune, "Luptă, Tomy, luptă!", sfertfinalistul de la Roland Garros şi-a arătat din nou caracterul pe cele mai mari scene ale circuitului, provocând-l pe Novak în setul final echilibrat, care s-a terminat cu un tie break ca epilog al meciului.

Cu 31 de victorii consecutive în turnee, Djokovic va încerca să îşi extindă dominaţia la Melbourne Park, intrând în forţă în a doua săptămână. Pe un teritoriu pe care îl cunoaşte ca nimeni altul, Djokovic va disputa optimi de finală împotriva francezului Adrian Mannarino, învingător cu 7-6(4), 1-6, 6-7(2), 6-3, 6-3, 6-3, 6-3 în patru ore şi 46 de minute în faţa americanului Ben Shelton, sfertfinalist la ediţia trecută.

Francezul a avut o primă săptămână de neuitat la Melbourne, la 35 de ani, surprinzând prin capacitatea sa tehnică de a rezista în dueluri interminabile, informează ATP. Mannarino şi-a adjudecat toate cele trei meciuri de la Australian Open în ultimul set, extinzându-şi seria de meciuri câştigate în setul al cincilea la 11 victorii consecutive.

"Spre finalul meciului am încetat să mai gândesc. Am continuat să lupt, doar să mai pun o minge în teren", a recunoscut Adrian după ce şi-a egalat cea mai bună performanţă de Grand Slam. "A fost o nebunie. Eram obosit de atmosferă, dar când este în favoarea ta este foarte frumos. Le mulţumesc tuturor francezilor care m-au încurajat".

După ce i-a învins pe Stan Wawrinka, Jaume Munar şi Ben Shelton în ultimul set, Mannarino va avea o provocare de proporţii împotriva numărului 1 mondial. Djokovic are un bilanţ de 4-0 Lexus ATP Head2Head în faţa francezului, inclusiv două precedente de Grand Slam pe iarba de la Wimbledon, care au fost stabilite în seturi directe.

La rândul său, Etcheverry îşi încheie aventura de la Melbourne cu multe merite. Argentinianul a semnat cel mai bun rezultat într-un Grand Slam pe hard din cariera sa şi şi-a deschis larg porţile spre Top 30 mondial, confirmându-şi figura de valoare sigură în ascensiune în sezonul 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor