Disperare printre românii rămaşi fără bani în Spania. Nu se mai pot întoarce acasă. Cer ajutor în zadar

femeie
femeie (femeie)

Pandemia i-a lovit greu pe românii plecaţi să muncească în Spania. Mulţi dintre ei au rămas fără joburi şi fără bani, unii chiar pe drumuri. Alţii au încă un acoperiş deasupra capului, dar riscă să îl piardă în curând, aşa că au nevoie să se întoarcă acasă cât mai rapid.

Într-o astfel de situaţie se găseşte Roxana, româncă aflată la Barcelona, care s-a adresat redacţiei noastre, disperată că a rămas fără resurse în ţară străină şi că nu se poate întoarce înapoi. Îi redăm povestea pentru că nu este un caz izolat/singular. Mai mulţi români se plâng că deşi au cerut să fie înscrişi pe liste pentru zborurile de repatriere organizate de MAE, acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum, când se organizează un nou zbor, preţul biletului este mult prea scump, iar ei nu îşi pot permite.

Roxana, de exemplu, spune că a aflat despre faptul că mâine ar fi un zbor spre casă nu de la consulat sau ambasadă, ci de la Tarom. Şi că un bilet la zborul organizat de Tarom împreună cu MAE costă 250 de euro, bani pe care ea nu şi-i poate permite. Femeia, care are acasă în România doi copii mici, spune că s-a rugat să poată plati 150 de euro, ultimii săi bani, şi restul într-o lună, fără succes.

foto
foto (Epoch Times)

"Am venit în data de 16 februarie în Spania, cu sora şi cumnatul. Am venit cu bani împrumutaţi din ţară pentru că aici am găsit de muncă. Am venit cu bani împrumutaţi din ţară ca să ne putem lua o cameră în care să stăm. Am plătit chiria pe două luni. Ne-au cerut banii pe două luni înainte. Am fost la muncă doar două săptămâni din trei pe care le-am apucat până în carantină. Când s-a dat carantină aici în Spania, eu am sunat la Consulat, le-am explicat situaţia mea. În momentele acelea aveam bani ca să pot pleca acasă dar au spus că nu o să facă niciun zbor, când o să facă un zbor o să mă anunţe.

Deci am sunat de pe 27 până pe data de 9, inclusiv, zi de zi, sperând că se va schimba ceva. În momentul în care s-a făcut acel zbor, pe data de 10, am sunat din nou. Am aflat de la altcineva că în ziua aceea va fi zborul şi costă 300 de euro. Şi am sunat şi am spus că vreau să plec şi eu acasă. Ei, în acest timp, mi-au spus că sunt trecută pe listă şi în caz că se va face vreun zbor o să plec. Când am sunat pe data de 10, dimineaţa, mi-au spus, de la Consulat de la Barcelona, că nu sunt trecută pe listă, că sunt o nesimţită...

(...) Le-am explicat că am doi copii minori în ţară, nu am soţ. Unul are un an şi opt luni şi fata face şase, nici nu are şase ani împliniţi. Mi-a spus domnul “Auziţi, doamnă, luaţi bani din ţară dacă nu aveţi din ce să supravieţuiţi”. Păi, domnule, de la cine să iau? De la copilaşii mei? I-am lăsat la o prietenă. Credeţi-mă că nu am o rudă în ţara să pot să spun “Îi las la ruda respectivă”. Nu le-am cerut bani, nu le-am cerut absolut nimic, doar să îmi permită să plec cu acel zbor acasă. Nu mi-au permis", a relatat Roxana despre calvarul ei.

Întrebată care este situaţia acum, femeia a răspuns:

"Situaţia este acum în felul următor. Am sunat luni la Consulat şi am întrebat dacă se face un zbor. Eu primisem un e-mail de la TAROM că o să fie un zbor şi să iau legătura cu Ambasada. Iar ei nu mi-au recunoscut că va fi acel zbor.

(...) Ieri, de dimineaţă am sunat la Ambasadă. Eu deja ştiam că zborul este confirmat pentru data de 21, dar nu de la ei. Din alte surse. Am sunat ieri la Ambasadă şi am întrebat de dimineaţa “Este zbor”, “Nu, nu este. În caz că o să fie o să vă anunţăm”.

Aseară, pe la ora 19.30 mă sună acel domn. Dar, înainte de chestia asta, m-a sunat o doamnă care mi-a spus că nu ştie să îmi explice cât este biletul şi i-am spus că nu pot plăti mai mult de 150 de euro dacă preţul biletului este mai scump. Nu pot plăti mai mult de 150 de euro pentru că sunt de două luni fără muncă. La care doamna mi-a spus “Atunci, aşteptăm un telefon de la dumneavoastră să ne spuneţi dacă plecaţi sau nu”. Peste o oră m-a sunat respectivul domn şi i-am spus aceeaşi chestie: “Domnule, eu nu am bani. Nu pot plăti decât suma asta de 150 de euro şi să îmi faceţi în aşa fel încât să plătesc diferenţa în ţară, într-o lună de zile, altfel nu pot plăti această sumă”. Şi mi-a spus că să mă împrumut de bani în ţară, deşi suma de 150 de euro e tot împrumutată din România", a mai povestit Roxana.

Disperată, femeia spune că nu se va putea urca mâine în avion căci nu are de unde scoate 250 de euro aşa, peste noapte. Şi că în curând va ajunge pe drumuri căci proprietara apartamentului unde locuieşte îi cere ori să plătească chiria, ori să plece. Iar ea nu mai are bani. Dacă ar fi avut, era în avion mâine...

O poveste asemănătoarea are şi Lavinia:

"Mă aflu în Madrid din data de 22 februarie 2020.
Rămasă aici am încercat să contactez Ambasada şi Consulatul pentru repatriere, prima dată pe data de 23 martie 2020 pe un număr de România. Aceştia mi-au confirmat că sunt trecută pe listă în caz că există zboruri de repatriere, că rămân în evidenţa lor ca urgenţă şi că NU este nevoie să le scriu povestea printr-un email, dar cel mai bine ar fi să aştept să treacă 14 zile, deoarece există speranţa că se va da drumul la zboruri.

Am aşteptat aceste zboruri timp de o lună, dar nu au apărut. În continuare nu am avut nici un venit. Singurul care lucrează este tatăl fiului meu minor, dar cu un salariu de 800 de euro ne este imposibil să trăim decent, acoperiş deasupra capului avem.. dar nu se trăieşte doar din atât. În data de 7 mai 2020 am sunat încă o dată la acelaşi număr. Atunci mi s-a spus că au existat zboruri de repatriere în luna aprilie, dar nu ştie de ce nu am fost anunţată. Mi s-a cerut să le scriu povestea printr-un mail şi să solicit ajutor acolo. Am trimis emailul împreună cu o soluţie de ajutorare pentru mine: aveam posibilitatea să mă ia prietenul de aici, solicitam o foaie de drum pentru el să plece din România măcar până la graniţa cu Spania şi să ne putem duce acasă. Mi s-a comunicat că nu se poate oferi o foaie de drum şi că nu există nici alte zboruri de repatriere.

Pe 18.05.2020 am văzut anunţul de pe grupul 'Voluntari în Europa' pentru repatriere din partea ambasadei, aşa că m-am înscris eu şi fiul meu de 4 (patru) ani. Ieri la ora 12 am încercat să iau legătura din nou la primul număr de telefon, mi s-a comunicat că nu există nici un zbor de la ambasada şi să solicit informaţii pe o altă adresă de email. La ora 17.21 am fost sunată de o doamnă, dânsa spunea că este de la Madrid, apar în baza lor de date şi s-a găsit un zbor de repatriere pentru mine şi fiul meu, pentru joi (21.05). În acel moment am întrebat-o care este preţul biletului, spunându-mi că este 'în jur de 250 euro de persoană, inclusiv copilul va plăti aceeaşi sumă'. Doamna a devenit recalcitrantă după ce i-am spus că eu nu îmi permit să achit 500 euro pentru 2 persoane, dânsa adăugând că 'ea nu a zburat niciodată sub 250 euro'.

Am solicitat retragerea de pe listă, deoarece eu nu îmi permit această sumă. Nu am nici un venit în Spania, nu deţin rezidenţă aici, nu am muncit nici măcar o zi. Nu am nici un venit nici în România. Cum mi-aş putea permite o aşa sumă dacă eu nu am avut venituri? De ce nu am primit o foaie de drum să pot pleca? Mi s-a părut că mi-au fost puse beţe în roate. După ani întregi de cotizare, am o problemă o singură dată, iar Ambasada nu îşi oferă ajutorul! Este lipsă de empatie şi de dragoste pentru cetăţenii voştri", relatează Lavinia.

Şi în aceeaşi situaţie mai sunt şi alte persoane.

Redacţia noastră a contactat MAE pentru a afla care este situaţia cu zborurile pentru repatriere şi ce se poate face pentru cei rămaşi fără bani. Nu am primit niciun răspuns până la ora publicării acestei ştiri. Vom reveni cu informaţii când ne vor parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne