Disperare la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu-Severin: Medicii nu vor să se repete şi la ei cazul "Suceava"

Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.03.2020

În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, declara că testarea pentru depistarea infecţiilor cu coronavirus va fi posibilă şi în judeţul pe care îl păstoreşte abia peste circa trei săptămâni, medicii de la spitalul Judeţean de Urgenţă Turnu-Severin trag semnale de alarmă, disperaţi că spitalul s-ar putea transforma în focar de infecţie.

De altfel, cele întâmplate la Suceava au arătat că acest scenariu nu este deloc exclus.

Astfel, doctorul Radu Iman, medic chirurg la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin, instituţie ce se află în subordinea CJ Mehedinţi, a declarat, pentru Mediafax, că în spital pot ajunge persoane infectate cu coronavirus, dar care ori nu ştiu că au simptome, ori neagă istoricul de călătorie sau un posibil contact cu alte persoane venite din străinătate şi a avertizat că pericolul este major.

„Pericolul este major, şi nu numai la noi în Severin, în toată România. Noi suntem, practic, fără apărare. Noi nu avem posibilitatea de diagnostic, testarea care trebuia făcută înainte de orice lipseşte sau se face în foarte puţine cazuri, din câte am înţeles, pentru că nu au fost pregătiţi cu teste suficiente. Dacă nu pui întâi diagnosticul, n-ai cum să tratezi un bolnav. Noi nu putem să diferenţiem, dacă n-avem teste, un caz contaminat, de un caz necontaminat. Suntem expuşi şi noi şi întreg personalul şi toţi bolnavii din spital atâta vreme cât vine un bolnav pe care noi nu-l putem testa şi care poate să îmbolnăvească toţi”, a declarat medicul.

Radu Iman nu este singurul care a tras semnalul de alarmă. Mai mulţi colegi de-ai săi au adresat o scrisoare conducerii DSP Mehedinţi şi conducerii spitalului, pentru a atrage atenţia că sunt puşi în situaţia dezastruoasă de a nu manageria corect cazurile de insuficienţă respiratorie acută ajunse în secţia ATI, ceea ce înseamnă, practic, că pacienţii nu pot fi diagnosticaţi şi trataţi corect.

Mai mult, există risc mare de contaminare a cadrelor medicale şi a secţiilor, avertizează medicii.

Riscul este cu atât mai mare cu cât multe mămici internate pentru naştere sunt venite din afara României, i-au explicat doctorii jurnalistului Alin Ghiciulescu. Detalii aici.

Intervenţiile se fac la risc

„Domnu' Ghiciulescu, intrăm la intervenţii medicale fără nicio protecţie. Nu avem posibilitatea să testăm pacientele. Ştim că au venit din: Franţa, Germania, Spania, dar cu toate că venim şi la suplimentare de gardă, gratuit, noaptea de acasă, nu putem testa pacientele fiindcă nu avem amărâte de teste pentru coronavirus! Avem mămici care vin din zonele galbene, ni se spune că nu au simptomatologie de coronavirus, dar pot fi doar purtători de virus. Trebuie schimbată definiţia acestor simptome. O mămică, care vine din occident, poate fi o bombă cu coronavirus, poate îmbolnăvi toată maternitatea. Vă rugăm faceţi ceva să putem testa pacientele înainte să luăm contact cu ele!”, i-a declarat, sub protecţia anonimatului, un cadru medical jurnalistului citat.

Potrivit lui Alin Ghiciulescu, cadrele medicale sunt pe punctul de a refuza să mai intre la intervenţii medicale cu aceste persoane netestate de coronavirus.

Medicii cer, dar degeaba cer

În urmă cu două zile, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, declara la postul B1 TV că, în aproximativ trei săptămâni, testarea pentru depistarea infecţiilor cu Coronavirus va fi posibilă şi în judeţul Mehedinţi.

Sumele de bani necesare achiziţiei de aparatură medicală vitală în lupta împotriva acestui virus au fost deja alocate de la bugetul Consiliului Judeţean. Este vorba pe de o parte, de sistemul Real - Time PCR pentru diagnosticare, iar pe de altă parte este vorba despre aparate pentru ventilaţie mecanică.

“Problema generală este găsirea furnizorilor pentru că necesarul este foarte mare la nivelul întregii ţări şi nu numai. Am luat deja legătura cu mai mulţi furnizori şi sper să avem OK-ul că ne vor putea livra aceste aparate”, a mai precizat Aladin Georgescu, confirm news-mehedinţi.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor