Discursul Regelui Mihai primit cu ovaţii în Parlamentul român

L.M.
26.10.2011

alte articole

După discursul în Parlamentul României, Regele Mihai se uită peste ediţia în limba română a cărţii Nouă Comentarii despre Partidul Comunist publicată de Epoch Times, 25 octombrie 2011.
După discursul în Parlamentul României, Regele Mihai se uită peste ediţia în limba română a cărţii Nouă Comentarii despre Partidul Comunist publicată de Epoch Times, 25 octombrie 2011. (Mihut Savu/Epoch Times Romania)
L.M.
26.10.2011

Regele Mihai, cu ocazia împlinirii a 90 de ani şi la invitaţia mai multor deputaţi români, a ţinut un discurs în Parlamentul român, subliniind unele dintre problemele cu care se confrunta ţara şi trăgând un semnal de alarmă asupra necesităţii renaşterii valorilor morale ale ţării.

Înainte de a da cuvântul fostului monarh, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a referit la acest moment ca la o rupere clară de trecutul comunist, o “exorcizare” a comunismului, şi a subliniat necesitatea întoarcerii la valorile tradiţionale.

“Este fără îndoială un moment excepţional, este poate unul dintre acele momente care marchează istoria şi devenirea unei naţiuni. Pentru o Românie atât de zbuciumată şi de plină de semne de întrebare cu privire la trecut şi viitor un gest de normalitate”, a afirmat Geoană.

Deşi intrarea în scenă a regelui Mihai a fost însoţită de un ropot continuu de aplauze şi ovaţii, unii membrii ai clasei politice româneşti au tremurat atunci când Casa Regală a omis să dezmintă zvonul conform căruia Regele ar dori reinstaurarea monarhiei. Până la urmă, puterea şi influenţa politică nu sunt lucruri la care un politician veteran va putea renunţa atât de uşor.

Luând cuvântul, regele şi-a exprimat bucuria de a se adresa cu ocazia aniversării celor 90 de ani. Totodată, Majestatea Sa a trecut în revista problemele şi nevoile cu care se confrunta România la ora actuală, precum situaţia înjositoare a bătrânilor şi bolnavilor, situaţia infrastructurii şi şcoala românească deficitară.

Regele Mihai a căutat, de asemenea, să asigure românii de continuarea eforturilor sale de menţinere a valorilor şi intereselor României. "Regina şi cu mine, alături de familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre."

Adresând problema democraţiei, regele Mihai a subliniat că şi criterii de bază ale acesteia iubirea de ţara şi competenţa, adăugând că România nu se va putea dezvolta fără morală, credinţă şi memorie.

"Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii", a afirmat Regele, subliniind că "a sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului".

"A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului" - Regele Mihai I al României.

Lovind practic în corupţia existentă astăzi în România, regele Mihai a mai afirmat că “politica poate aduce prejudicii cetăţeanului dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.”

"Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi", a completat fostul suveran.

Coroana regală şi simbolul sau nu au fost trecute cu vederea de Rege, care a declarat: "Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.”

Oferind un sfat gratuit pentru clasa politică actuală, regele Mihai a accentuat că România are nevoie de demnitate şi integritate şi de cârmuitori pricepuţi.

Regele Mihai şi-a încheiat discursul amintind românilor ca jurământul său a fost făcut cu mult timp în urmă şi continua să rămână valabil pentru toţi românii.

După discurs, un reporter al ziarului Epoch Times România i-a înmânat fostului rege un exemplar din lucrarea Nouă Comentarii despre Partidul Comunist, pe care Majestatea sa a arătat-o celor de lângă el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor