Dirk Schuebel: În cazul diferendului transnistrean care nu este soluţionat, va fi mai greu ca Moldova să obţină regim liberalizat de vize

(photos.com)
Tatiana Chiriac
21.03.2013

Pentru ca Republica Moldova să beneficieze de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană este nevoie de securizarea frontierei de est a ţării. Declaraţia a fost făcută de şeful delegaţiei UE în ţara noastră, Dirk Schuebel după ce ieri, la Bruxelles, a fost prezentat raportul de progres al Politicii de Vecinătate din anul precedent.

Ambasadorul UE a adăugat că tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare pun sub semnul întrebării stabilitatea politică, afirmând că politicienii trebuie să identifice, cât mai curând, o soluţie pentru crearea majorităţii parlamentare.

Şeful misiunii speră că criza politică va fi depăşită. „În cazul alegerilor anticipate, partidele vor fi în perioada electorală şi se vor concentra mai puţin pe reforme. Moldova are nevoie de stabilitate politică. Sper că această perioadă va fi cât mai scurtă astfel încât să continue reformele“, a declarat reprezentantul UE.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, consideră că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană nu trebuie condiţionată de rezolvarea conflictului transnistrean.

"Nu ar trebui să condiţionăm liberalizarea regimului de vize de rezolvarea definitivă a problemei transnistrene. Eu nu văd niciun fel de legătură fundamentală între aceste două considerente. Important este ca Republica Moldova să dispună de toate mecanismele de control al frontierei sale de vest, graniţa cu UE. Asta contează cel mai mult", a declarat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu citat de publica.tv.

Ieri, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Ştefan FULE, au prezentat Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate pe anul 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor