Directorul RIA Novosti din Ucraina, judecat pentru trădare în Kiev

Sediul RIA Novosti din Moscova
Sediul RIA Novosti din Moscova (Wikipedia.org)

Kirill Vişinski, directorul sucursalei din Ucraina al agenţiei de ştiri ruseşti de stat RIA Novosti, este acuzat de publicarea unor articole şi materiale cu caracter anti-ucrainean, au declarat procurorii ucraineni la începutul procesului său pentru trădare ce are loc la o instanţă din Kiev, potrivit RFE/RL.

Tribunalul districtual Podil din Kiev a început procesul joi, la aproape un an după ce Vişinski, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pe baza acuzaţiilor că sucursala ucraineană a RIA Novosti participă într-un “război informaţional hibrid” desfăşurat de Kremlin împotriva Ucrainei.

După ce a ascultat actul de punere sub acuzare al procurorilor, instanţa şi-a amânat şedinţa până în 15 aprilie.

Oficiali SBU au declarat că Vişinski, care în momentul arestării deţinea dublă cetăţenie ruso-ucraineană, a primit suport financiar din partea Rusiei prin intermediul altor companii media înregistrate în Ucraina cu scopul de a masca legăturile dintre RIA Novosti şi gigantul media rus de stat Rossia Segodnia.

De asemenea, oficialii au precizat că Vişinski a primit aproximativ 53.000 de euro pe lună din partea surselor ruseşti pentru activitatea sa, banii fiind transferaţi prin Serbia.

Potrivit SBU, Vişinski pregătea rapoarte la cererea Moscovei, prin care justifica anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

La câteva săptămâni după arestare, Vişinski a anunţat că a renunţat la cetăţenia ucraineană, a numit arestarea sa drept “ordin politic” şi a sugerat că ar fi fost arestat cu scopul de a fi folosit într-un schimb cu Moscova pentru un cetăţean ucrainean arestat în Rusia.

Vişinski ar putea primi până la 15 ani de închisoare dacă este găsit vinovat de acuzaţiile formulate împotriva sa.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat mult de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, contribuind la lansarea unui război care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane.

Guvernul ucrainean pro-occidental este precaut în privinţa organizaţiilor media ruseşti, susţinând că Moscova distribuie informaţii false cu scopul de a provoca tensiuni şi de a destabiliza Ucraina.

Kievul a interzis peste 12 canale de televiziune ruseşti începând cu 2014, acuzându-le de răspândire de propagandă rusească.