Bănci ruseşti se alătură unui sistem chinez alternativ de plăţi globale

Logo-ul SWIFT
Logo-ul SWIFT (www.swift.com)

În contextul în care Rusia renunţă în mod activ la dolarii americani şi cumpără aur în cel mai alert ritm din ultimele decenii, există semnale că situaţia va deveni şi mai dificilă având în vedere ce crede Kremlinul despre încercările de a detensiona relaţiile ruso-americane, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Şi, în contextul în care Rusia urmăreşte în prezent să pună capăt legăturilor monetare cu “Occidentul” donominat în dolari, Moscova are o singură alternativă – China. Din acest motiv probabil că nu va fi o surpriză că o serie de bănci ruseşti s-au alăturat Sistemului Chinez de Plăţi Internaţionale (SCPI), cunoscut şi sub denumirea de “SWFIT”-ul Chinei, pentru a facilita operaţiunile dintre cele două ţări, potrivit unui înalt oficial al Băncii Centrale a Rusiei (BCR).

“În ceea ce priveşte cooperarea în sistemele de plăţi, o serie de bănci sunt deja conectate la SCPI, permiţând facilitarea procedurii de direcţionare a plăţilor”, a afirmat Vladimir Şapovalov, care conduce o divizie însărcinată cu gestionarea relaţiilor cu agenţiile de reglementare străine în cadrul departamentului de cooperare internaţională al BCR. El a făcut afirmaţiile la începutul săptămânii trecute la un forum internaţional ruso-chinez.

Între timp, Moscova speră că, în schimb, Beijingul va acorda o atenţie mai mare alternativei ruseşti la SWIFT, şi anume Sistemul de Transfer al Mesajelor Financiare (STMF), deoarece acest lucru “ar putea îmbunătăţi şi mai mult comerţul bilateral”, a adăugat oficialul.

După cum a raportat RT, Rusia a făcut în mod activ demonstraţii cu reţeaua STMF – care a fost creată în 2014 ca răspuns la ameninţările Statelor Unite că va deconecta Rusia de la SWIFT – pentru partenerii străini, inclusiv China, după ce versiunea sa pentru export a fost finalizată la sfârşitul anului trecut. Prima tranzacţie prin acest sistem, care a implicat o instituţie nebancară, a fost realizată de gigantul rus în petrol Rosneft în decembrie 2017. Aproximativ 500 de participanţi, printre care companii şi instituţii financiare majore ruseşti, s-au alăturat deja sistemului STMF.

În plus, la rândul ei, Europa ia în considerare propriile alternative la SWFT pentru a putea continua să efectueze tranzacţii financiare cu Iranul după excluderea acestuia din sistemul de plăţi globale ca urmare a reimpunerii de către SUA a unor sancţiuni împotriva Teheranului. Astfel, statutul dolarului ca monedă de rezervă globală ar putea primi o lovitură majoră în cazul în care Bruxelles-ul ar anunţa că s-ar alătura fie sistemului SCPI fie sistemului STMF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie