Dionis Cenuşă: Arestarea judecătorilor, demonstraţie pentru UE că se luptă cu corupţia

Arestând unii judecători, autorităţile de la Chişinău „trag carul” până la alegeri, pentru a umple spaţiul mediatic şi atenţia cetăţeanului cu ideea că se face justiţie, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
26.10.2018

Politologul Dionis Cenuşă consideră că recentele arestări ale judecătorilor ar fi extrem de utile pentru autorităţile de la Chişinău deoarece pe plan extern, în special pentru UE, se demonstrează că se luptă cu corupţia din sistemul judecătoresc.

Pe plan intern, susţine expertul, cetăţenii sunt satisfăcuţi de penalizarea coruptiei în rândul judecătorilor. Se trage carul până la alegeri, pentru a umple cumva spatiul mediatic şi atenţia cetăteanului cu ideea că se face justiţie.

„Nu se renunţă la invalidarea alegerilor din Chişinău, dar se lucrează asiduu pe combaterea ideii că autorităţile ar favoriza corupţia din sistemul judecatoresc”, a adăugat analistul politic.

„Ce ar putea să urmeze? Judecătorii vor fi mai atenţi la practicarea corupţiei? Exponenţii mai puţin corupţi vor renunţa la corupţie? Casta judecătorilor se va răzbuna împotriva guvernării folosind alegerile şi dreptul la contestaţii? Sau, totul va rămâne pe vechi?”, se întreabă retoric Dionis Cenuşă care a ţinut să concluzioneze că gesturile neprietenoase ale unui sistem dependent de corupţie sunt mai acceptabile decât un viitor sistem în care se vrea o debarasare definitivă de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor