ONG-uri de media din RM: Agresiunea forţelor de ordine faţă de jurnalişti, la mitingul PD, este inacceptabilă

Jurnalişti de la Agora, Ziarul de Gardă şi Radio Europa Liberă au fost brutal împiedicaţi de către ofiţeri de securitate şi carabineri să-şi îndeplinească munca la mitingul PD sub pretextul „măsurilor necesare de securitate”.
Viorica Tataru de la ZdG acostată de carabineri la mitingul PDM din 21.08.2018
Viorica Tataru de la ZdG acostată de carabineri la mitingul PDM din 21.08.2018 (facebook.com/Andrei Mardari)

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova condamnă faptul că jurnalişti de la mai multe instituţii de presă au fost împiedicaţi să relateze despre mitingul Partidului Democrat (PDM), organizat duminică, 21 octombrie, la Chişinău. Totodată, acestea solicită Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea cazurilor de abuz şi să tragă la răspundere persoanele care au îngrădit drepturile jurnaliştilor.

”Ne adresăm prim-ministrului Pavel Filip să se autosesizeze în aceste cazuri şi să explice public cum vede Guvernul situaţiile de intimidare şi agresare a jurnaliştilor. De asemenea, cerem liderului partidului de guvernământ să ofere explicaţii publice în legătură cu comportamentul agresiv al organelor de drept la evenimentele organizate de formaţiunea pe care o conduce”, se arată într-o declaraţie a ONG-urilor.

Potrivit asociaţiilor semnatare, jurnalista de la Agora dorind să adreseze câteva întrebări oficialilor Filip, Candu şi Plahotniuc a fost „trasă la o parte” de către directorul interimar al Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, Anatolie Golea, şi de alţi ofiţeri de securitate, printre care şi unii din echipa PD care au împiedicat-o să adreseze întrebări şi au îndepărtat-o nejustificat, afirmând doar că acestea sunt „măsuri necesare de securitate”.

La acelaşi eveniment, jurnalista de la Ziarul de Gardă Viorica Tătaru şi jurnalistul de la Radio Europa Liberă Ştefan Grigoriţă au fost agresaţi de către carabinieri, care nu le-au permis să filmeze, i-au bruscat şi i-au alungat din „zona de acces”.

În urma discuţiei cu unul dintre reprezentanţii trupelor de carabinieri, Viorica Tătaru a rămas fără legitimaţia de presă, iar lui Ştefan Grigoriţă i-a fost lovit telefonul, care în urma loviturii a căzut jos. „Astfel, considerăm că prin aceste gesturi de agresiune nemotivată, jurnalişti au fost obstrucţionaţi în exercitarea meseriei lor.”

În concluzie, ONG-urile de media atenţionează în ceea ce priveşte inacceptabilitatea unui asemenea comportament arbitrar al reprezentanţilor organelor de drept, precum şi a trupelor de carabinieri, faţă de jurnalişti ţinând să reamintească autorităţilor moldovene că reportajul pe teren este o parte indispensabilă a muncii oricărui reporter, iar libertatea presei este unul dintre pilonii statului de drept şi o garanţie a proceselor şi instituţiilor democratice.