DIICOT va cere din nou aviz Senatului pentru urmărirea lui Vosganian, când vor apărea indicii noi

Senatorul liberal Varujan Vosganian
Senatorul liberal Varujan Vosganian (STRINGER / AFP / Getty Images)

Procurorul-şef interimar al DIICOT, Georgiana Hossu, a declarat joi că, dacă vor apărea indicii noi în ancheta derulată în cazul fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, va fi cerută din nou Senatului încuviinţarea urmăririi penale pe numele liberalului.

"În măsura în care vor apărea din urmărirea penală date şi indicii noi în cazul domnului senator, procurorul de caz va cere din nou avizul Senatului", a declarat Hossu pentru Mediafax, la scurt timp după ce Vosganian, acuzat de corupţie în "Dosarul Romgaz", a scăpat din nou de urmărirea penală, colegii săi senatori votând împotriva ridicării imunităţii sale.

Şeful interimar al DIICOT a mai precizat că dacă s-ar fi dispus urmărirea penală pe numele lui Varujuan Vosganian, acesta ar fi putut să ajute la stabilirea tuturor aspectelor ce sunt redate în ancheta procurorilor.

"Nu comentez un vot politic. Am încercat să fim clari în cererea transmisă Senatului, arătând că au apărut împrejurări noi, însă se pare că acestea nu au reuşit să îi convingă pe senatori, dar poate vom reuşi data viitoare", a adăugat Hossu.

Reamintim că joi, după audieri cu lacrimi şi acatiste, fostul ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian, a scăpat încă o dată de urmărirea penală. Din cei 132 de senatori care au votat, 56 au votat "pentru" ridicarea imunităţii colegului lor, 71 au votat "împotrivă", iar 5 voturi au fost anulate.

Cu puţin timp înaintea votului, Varujan Vosganian a susţinut cu patos că este nevinovat în faţa colegilor săi din Senat, pentru ca la finalul discursului să izbucnească în lacrimi, potrivit B1 TV.

După ce a aflat rezultatul votului, fostul ministru al Economiei a salutat decizia colegilor săi: "Îmi manifest speranţa ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democraţiei şi a demnităţii Parlamentului României şi să ofere o şansă tuturor de a aşeza puterile statului pe echilibrul pe care îl dorim cu toţii".

Nu de aceeaşi părere a fost şi colega sa de Parlament, Elena Udrea, actualmente în puşcărie. Udrea a condamant, din arest, slăbiciunea Parlamentului, care a votat, joi, neînceperea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, acuzând legislativul de standarde duble.

"Parlamentul României a luat astăzi decizia de a nu da aviz favorabil începerii urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. Acesta era acuzat de constituirea unui grup infracţional şi de subminarea economiei naţionale, fapte care pot fi considerate extraordinar de grave. Când a fost vorba de mine, au stat până la 1 noaptea, ca să voteze de două ori avizul privind începerea urmăririi penale şi de trei ori avizul pentru arestare." a acuzat Udrea.

Reamintim că Vosganian şi un alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu au fost acuzaţi de DNA că, în calitatea lor de miniştri au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Ioan Niculae. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD.

Demersurile celor doi miniştri s-au realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În februarie 2014, acuzaţiile de „complot" şi „subminare a economiei naţionale" aduse celor doi au fost schimbate cu „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „abuz în serviciu".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne