Diane-35 – pilula anticoncepţională care ucide

Medicamentul antiacnee Diane 35, prescris de catre medici si ca anticonceptional.
Medicamentul antiacnee Diane 35, prescris de catre medici si ca anticonceptional. (PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

Diane-35 a fost creat la origine ca un medicament împotriva acneei. Datorită însă mecanismului său similar cu cel al unui anticoncepţional (conţine un dozaj hormonal menit sa regleze hormonii deja existenţi în sânge), foarte mulţi medici l-au prescris ca metodă anticoncepţională. Cu toate că este un produs marca Bayer, marcă ce ar trebui să fie o garanţie a calităţii, în Olanda a apărut însă un serios semnal de alarmă: în perioada iunie - octombrie, au murit nouă femei care au utilizat Diane-35. Ziarul Tempi.it informează într-un articol publicat pe pagina sa web, că în perioada 1987 – mai 2013, numărul total al victimelor produsului contraceptiv sus-menţionat era de 18.

Dar Olanda nu este singura ţară în care s-au înregistrat cazuri de deces a căror cauză a fost Diane-35. În Franţa, de exemplu, viaţa a aproximativ o sută de fete a fost în pericol, iar patru au murit. Aceasta a facut ca medicamentul să fie interzis începând cu luna ianuarie a acestui an. În Marea Britanie, o fată de 16 ani a decedat după ce începuse să folosească acest anticoncepţional.

S-au înregistrat victime şi peste ocean. În Canada, în ianuarie anul acesta a murit o tânără în vârstă de 18 ani, şi au fost înregistrate alte 11 decese care au avut legătură cu acest produs farmaceutic. În Statele Unite însă, numărul deceselor cu aceeaşi cauză a ajuns în prezent la peste 50, iar Bayer a fost nevoit să plătească până acum daune în valoare de 750 de milioane de dolari.

Dar când vine vorba despre bani şi profit, pare că viaţa omului de multe ori este mai puţin importantă. O demonstrează chiar faptul că European Medicine Agency încurajează în continuare femeile să utilizeze produsul farmaceutic în cauză, fără a le vorbi însă despre riscul că pot contracta TEV (tromboembolism venos) sau chiar pot muri.

Nici Societatea Italiană de Contracepţie (SIC) pare să nu fi fost impresionată de numărul mare de victime pe care Diane-35 le-a făcut în lume până în prezent. Ba mai mult, în cadrul congresului său naţional, a subliniat că „avantajele pilulei sunt mai mari decât riscurile” pe care aceasta le prezintă.

Cu toate că până în prezent a fost cauza atâtor decese, Diane-35 continuă a fi prezentată de către producătorii farmaceutici drept „metoda cea mai eficace în prevenirea sarcinilor nedorite”.

Diane-35 conţine o cantitate excesivă de estrogeni, care provoacă cheaguri de sânge ce generează serioase probleme de circulaţie a sângelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură