Despre Diane 35, tromboze, paraplegii, dureri de picioare şi durerea în cot a statului român

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Despre Diane 35

Marţi, 30 iulie, Comisia Europeană a impus Franţei să repună pe piaţa un medicament foarte controversat, pilula anticoncepţională, folosită pe scară largă şi ca tratament pentru acnee, Diane 35.

Autorităţile franceze au interzis în luna mai 2013, comercializarea pastilei, după ce Agenţia Medicamentului din Franţa a documentat patru decese şi 125 de cazuri de tromboză, cauzate de respectivul medicament.

Dar care este povestea care a dus la interzicerea medicamentului Diane şi ce s-a întâmplat de fapt, la francezi?

Acum un an, Marion Larat, o tânără frumoasă în vârstă de 25 de ani a dat în judecată firma Bayer, pe care o considera vinovată de faptul că a condamnat-o pe viaţă la un scaun cu rotile. În 2006, după un tratament cu un aşa numitele anticoncepţionale de generaţie a treia produse de Bayer, numit Meliane, Marion a suferit un atac cerebral. În urma atacului cerebral, Marion a ajuns hemiplegică, "65% handicapată" procentual vorbind, dacă poţi "procentualiza" un handicap, mâna dreapta nu o mai ascultă, este epileptică şi totul de la un ”banal” anticoncepţional.

Pentru că a dorit ca nici o altă femeie să nu mai păţească ce a păţit ea, după ani de suferinţă, în iarna lui 2012, Marion a acţionat laboratoarele Bayer în instanţă iar povestea sa a fost mediatizată intens. Investigaţiile au fost extinse şi asupra altor anticoncepţionale produse de Bayer, cel mai nociv fiind considerat Diane 35, care, în Franţa era comercializat mai degrabă ca tratament horomal contra acneei de care suferă tinerele fete, decât ca anticoncepţional.

La sfârşitul lui ianuarie, cotidianul francez Le Figaro, unul dintre ziarele care s-a ocupat de caz, dezvăluia că medicamentul Diane 35 ar fi provocat şapte decese în Franţa în decursul ultimilor 25 de ani. Preşedintele Agenţiei Naţionale a Siguranţei Medicamentelor ANSM), Dominique Maraninchi, a confirmat informaţia şi a explicat că patru franţuzoaice au murit din cauza unei tromboembolie cauzată de Diane 35. Sub presiunea opiniei publice publică, ANSM a decis în luna mai să suspende autorizaţia de vânzare pentru pilule Diane 35. La momentul respectiv, milioane de pastile le erau prescrise adolescentelor franţuzoaice care voiau să scape de coşurile de pe faţă, care le jenau. Mulţi ginecologi prescriau Diane 35 ca pe un contraceptiv oral a cărui folosire nu duce la îngrăşarea de care fetele se tem atât de mult şi, în plus, vindecă şi problemele de piele.

Aşadar, în mai, medicamentul a fost scos de la vânzare.

Poate că nu m-ar fi interest pre tare ştirea dacă timp de aproape 15 ani de zile nu aş fi avut dureri, adesea atroce, în piciorul drept. Chiar şi acum, după atâta vreme, când este foarte cald, venele se umflă foarte tare pe sub piele şi mă dor. Dar m-am obişnuit. De ani de zile iau durerea ca atare, fără să mă mai gândesc la ea. Pur si simplu face parte din existenţă şi, până ieri, când am citit ştirea despre Diane am şi uitat când şi în ce fel m-am ales cu ea.

Femeile din România şi tratamentul cu Diane 35

Conform prospectului, în România, Diane 35 este administrat "în afecţiuni dependente de androgeni la femei: acnee, seboree, forme uşoare de hirsutism, alopecie androgenică" şi contraceptiv oral.

Dar, de fapt, Diane 35 este prescris la noi de medici pentru varii afecţiuni, ca anticoncepţional dar şi ca tratament pentru chistul ovarian.

"Am fost diagnosticată cu ovare micropolichistice şi mi s-au prescris Diane 35." scria o româncă pe un forum câţiva ani, întrebând despre folosirea Diane 35. "Aseară am luat primul drajeu şi la cca 2 ore am avut dureri în piept, pe zona precordială şi apoi şi în spate, pe hemitoracele stâng; sincer îmi este teamă să mai iau al doilea drajeu...doctorul endocrinolog îmi zice că nu s-a mai plâns nici o pacientă de simptomul asta... imposibil aş zice având în vedere riscurile de tromboembolism şi atenţionările din prospect...este cineva de specialitate care îmi poate raspunde la întrebarea...mai iau al doilea drajeu în seara asta?

M-am vindecat şi nu mai am probleme cu ovarele dar am făcut o tromboză de venă ilio-femurală cu complicaţii, adică cu embolie pulmonară, am fost la un pas de moarte şi este un miracol că încă mai trăiesc, însă probleme cu membrul inferior am şi acum şi probabil voi avea toată viaţa. nu se poate dovedi cu exactitate că este din cauza acestor pastile [Diane 35], în fond nu are nimeni nici o explicaţie pt ceea ce mi s-a întâmplat, dar este cea mai plauzibilă

Răspunsul primit de ea din partea unei alte utilizatoare de Diane 35 "sfatul meu personal este să le laşi baltă. Eu sunt păţită. Am luat şi eu Diane 35 multă vreme pt ovare polichistice. M-am vindecat şi nu mai am probleme cu ovarele dar am făcut o tromboză de venă ilio-femurală cu complicaţii, adică cu embolie pulmonară, am fost la un pas de moarte şi este un miracol că încă mai trăiesc, însă probleme cu membrul inferior am şi acum şi probabil voi avea toată viaţa. Nu se poate dovedi cu exactitate că este din cauza acestor pastile [Diane 35], în fond nu are nimeni nici o explicaţie pt ceea ce mi s-a întâmplat, dar este cea mai plauzibilă. toate cele bune."

Tot pentru un chist pe ovare am luat şi eu acum 15 ani Diane, ca şi româncele de mai "sus". Tratamentul mi-a fost prescris de un medic specialist, nu l-am ales de capul meu. Am fost asigurată că tratamentul este sigur şi că nu o să am parte de efecte neplăcute, nici măcar de atât de temutul îngrăşat. În plus, o să am şi un ten de de zână, fără nici un coş.

Nu a trecut multă vreme şi piciorul drept a început să mă doară îngrozitor. De parcă m-ar fi ars cineva cu fierul roşu din vârful degetelor până-n şold. Am fost la medic şi mi s-a spus "că n-am nimic." Piciorul meu nu prezenta modificări "morfofuncţionale." Şi totuşi durea. Deşi medicul a nu a văzut legătura între Diane şi durerea mea de picior, am avut inspiraţia, la vremea cu pricina, să renunţ la tratament. Ani de zile a durut piciorul. Durere de Diane 35.

Citind ştirea despre decizia de ieri a Comisiei Europene de a aviza din nou Diane, ca medicament ale cărui beneficii depăşesc riscurile, am realizat că am avut noroc. Aş fi putut să am şi eu soarta lui Marion Larat dar am scapăt foarte ieftin cu o durere de picior care nu ţine decât de 15 ani.

Durerea în cot a statului român în ceea ce priveşte riscurile tratamentelor cu Diane 35

De ani de zile se vorbeşte despre efectele secundare ale tratamentelor hormonale şi ale pilulelor contraceptive, însă în România, medicii continuă să le prescrie iar multe femei şi adolescente le iau, adesea fără să solicite analize de sânge, endocrinologocie etc şi fără să conştientizeze riscul la care se supun. Pur si simplu, merg la doctor, cer sau li se dă o reţetă, merg la farmacie, cumpără anticoncepţionalul şi îl iau. Cam cum am făcut şi eu.

În ciuda riscurilor de tromboembolie, tromboze şi alte grave afecţiuni, Diane se vinde în România din 1996 şi este prescris şi acum, chiar şi după intensă mediatizare a interzicerii medicamentului la francezi.

Întrebat de presă în virtutea căror raţiuni România nu a interzis anticoncepţionalele Diane 35, din cauza cărora patru femei au murit în Franţa şi alte 125 s-au îmbolnăvit, Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a explicat:

Diane35 este un produs folosit off-label ca produs anticoncepţional şi folosit, teoretic, ca indicaţie pentru probleme dermatologice. S-a evaluat de către Comitetul European de farmacovigilenţă şi comisie europeană şi s-a ajuns la concluzia că Diane 35, folosit conform prospectului, nu are riscurile pe care francezii le-au considerat că le ar avea. Practic, decizia Franţei a fost infirmată de către Comisia Europeană, iar noi nu ne-am alineat orbeşte unei decizii a unei mari puteri medicale cum este Franţa. Ar trebui să ne obişnuim să nu mai luăm întotdeauna, ca literă de lege, o decizie a unei ţări pe care noi o considerăm mai avansată. De multe ori avem mai multe informaţii şi poate şi oameni mai bine pregătiţi pe un anumit subiect decât alţii”, a spus Marius Savu.

Se pare că riscul de a muri din cauza pastilei Diane este foarte redus, doar 3-4 femei din 10.000 prezentând “risc de deces” din ce am mai citit pe net. Câte însă pot suferi dureri în piept sau li se poate îmbolnăvi piciorul, sigur, fără ca membrul afectat să sufere modificări morfofuncţionale şi fară ca medicii să facă legătură între durere şi tramentul cu Diane 35 nu se precizează însă în nici un document al Comisiei Europene.

Şi câte adolescente îşi vor trata acneea cu un medicament considerat sigur, în ciuda pericolului de tromboembolie sau atac cerebral?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor