Dezvăluiri despre Stuxnet amânate datorită unor informaţii sensibile implicând Israelul

Generalul James Cartwright, depunând mărturie împotriva deciziei preşedintelui Obama de a opri planul de înarmare cu rachete a Europei, 2009
Generalul James Cartwright, depunând mărturie împotriva deciziei preşedintelui Obama de a opri planul de înarmare cu rachete a Europei, 2009 (MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.03.2015

Miercuri, Washington Post a raportat că ancheta desfăşurată de guvernul american pentru a afla dacă James Cartwright, un general pensionat din Marina SUA, a divulgat informaţii despre virusul Stuxnet către publicaţia New York Times a fost amânată, printre altele, de teamă că o continuare a acestui caz va scoate la iveală anumite secrete ale Israelului.

Dacă Statele Unite decid să meargă mai departe cu acest caz în ciuda temerilor Mossad, s-ar putea ca relaţiile deja tensionate dintre Israel şi SUA să se înrăutăţească şi mai mult, în special după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut în 3 martie un discurs controversat în Congresul american. În cadrul acelui discurs Netanyahu a declarat că un Teheran înarmat nuclear este un pericol pentru întreaga lume şi a avertizat SUA să nu încheie un acord nuclear cu Teheranul, deoarece s-ar putea dovedi într-un viitor apropiat o mare greşeală, conform Times of Israel.

Oficialii americani se tem, de asemenea, că dezvăluirile din acest caz ar putea complica negocierile dintre Iran şi grupul P5 1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania). Cele două tabere încearcă, până la 1 iulie, să ajungă la un acord final asupra programului nuclear iranian.

Departamentul american de Justiţie nu a specificat în mod clar dacă plănuieşte sau nu să meargă mai departe cu acest caz împotriva lui Cartwright, care a ajutat la proiectarea campaniei cibernetice împotriva Iranului în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush.

“Există o tensiune fundamentală în cazuri de acest gen, între nevoia de a pedepsi vinovatul şi nevoile securităţii naţionale”, a declarat Jason Weinstein, un fost adjunct al procurorului general responsabil de Secţia Penală a Departamentului de Justiţie, pentru Washington Post.

De obicei, situaţia se complică atunci când “procurorii doresc să folosească într-o sală de tribunal dovezi care sunt secrete şi foarte sensibile”, a adăugat Weinstein.

În baza Actului american pentru Spionaj, procurorii ar putea formula acuzaţii împotriva lui Cartwright într-un interval de 10 ani de la comiterea presupusei infracţiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor