Deputaţi PAS: Pentru R. Moldova, acordul de împrumut cu Rusia este păgubos şi trebuie renegociat

Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco
Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco (unpaspentru.md)
Ştefan Sârbu
22.04.2020

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au solicitat miercuri parlamentarilor de la Chişinău, în special celor din Partidul Democrat, să atragă atenţia la unele prevederi păguboase ale acordului de împrumut cu Federaţia Rusă şi să pledeze pentru renegocierea acestora.

Igor Grosu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că R. Moldova are nevoie de resurse financiare, însă unele prevederi ale Acordului de împrumut pot împovăra ţara pe mulţi ani înainte.

„De ce statul, noi, plătitorii de impozite, să întoarcem datoriile unor agenţi economici care se vor împrumuta de la băncile ruse? La întrebarea aceasta nu am primit niciun răspuns, decât asigurări că totul va fi bine”, a adăugat parlamentarul.

Sergiu Litvinenco a subliniat că articolul 7, punctul 2 al contractului de împrumut vorbeşte despre faptul că statul R. Moldova va prelua datoriile unor agenţi economici care s-au împrumutat de la băncile ruseşti, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească.

„Pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, unde sunt publicate toate acordurile pe care le-a semnat Federaţia Rusă de la independenţă se stabileşte că o astfel de clauză nu a fost impusă niciunei ţări cu care a semnat acorduri de finanţare.

Astfel de condiţii nu au fost impuse nici ţărilor ca Bangladesh sau Venezuela ci doar R. Moldova”, a adăugat deputatul Litvinenco menţionând că este inacceptabil ca statul să plătească anumite credite luate de către agenţii economici.

În concluzie, deputaţii PAS Igor Grosu, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca au notat că soluţia pentru situaţia creată este renegocierea acordului de împrumut cu Rusia care este absolut păgubos pentru R. Moldova prin excluderea „prevederilor toxice” cerând deputaţilor din toate fracţiunile, în special, celor din Partidul Democrat ca prin votul personal să ia o decizie onorabilă trecând peste interesele de partid fiind cu gândul la viitorul R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor