Democraţi americani cer lansarea unei anchete privind Israelul. Tel Aviv fumegă

Un grup de legiuitori americani au trimis Departamentului de Stat american o scrisoare în care au cerut deschiderea unei anchete asupra potenţialelor abuzuri comise de Israel în privinţa drepturilor omului.
Soldaţi israelieni în Cisiordania.
Soldaţi israelieni în Cisiordania. (Captură Foto)

Guvernul israelian a criticat miercuri un nou efort din partea democraţilor care presează administraţia Obama să lanseze o anchetă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului comise de Israel, o mişcare ce ar putea ameninţa ajutorul militar american acordat statului evreu.

Un grup de 10 democraţi au prezentat o petiţie Departamentului de Stat al SUA pentru a investiga guvernele israelian şi egiptean pentru încălcări ale drepturilor omului. Congresmanii au citat rapoarte care susţin că forţele de securitate israeliene sunt implicate în torturarea şi uciderea palestinienilor.

Scrisoarea a declanşat un răspuns vehement din partea guvernului israelian, care a respins acuzaţiile democraţilor şi, la rândul său, i-a acuzat pe aceştia că atacă pe nedrept statul evreu în timp ce ignoră terorismul palestinian.

Evoluţiile ar putea complica şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre SUA şi Israel.

Departamentul de Stat american a confirmat miercuri pentru Washington Free Beacon că a primit scrisoarea şi a explicat că în prezent nu este acordat niciun fel de ajutor către vreo autoritate israeliană sau egipteană vinovată de încălcări ale drepturilor omului, aşa cum prevede o dispoziţie în privinţa drepturilor omului, cunoscută sub numele de Legea Leahy.

Dar legiuitorii care au semnat petiţia au acuzat Israelul de “încălcări masive ale drepturilor omului”, conform unei copii a scrisorii trimise luna trecută către secretarul de stat american John Kerry.

“A existat un număr tulburător de rapoarte privind posibile încălcări masive ale drepturilor omului comise de forţele de securitate din Israel şi Egipt – incidente care s-ar putea să fi implicat beneficiari, sau potenţiali beneficiari ai ajutorului militar american”, au scris legiuitorii.

Rapoartele, mai susţin legiuitorii, s-au referit la presupuse “execuţii extrajudiciare comise de armata şi poliţia israeliană” şi la “utilizarea torturii”.

Acuzaţiile se bazează pe rapoarte publicate de Amnesty Internaţional, care este cunoscută pentru criticile sale dure la adresa Israelului, şi publicate de către “alte organizaţii pentru drepturile omului”, conform scrisorii.

Congresmenii au făcut presiuni asupra administraţiei Obama pentru a investiga aceste acuzaţii şi a determina dacă Israelul a încălcat Legea Leahy, care prevede ca niciun ajutor american să nu fie acordat unităţilor militare străine care încalcă drepturile omului.