În Orient, ura este omniprezentă / Soldat israelian filmat în timp ce răstoarnă un palestinian aflat în scaunul cu rotile (video)

O înregistrare video realizată de un amator a surprins un soldat israelian aruncând un palestinian invalid din scaunul cu rotile. Incidentul a avut loc după ce, aparent, o tânără palestiniană ar fi atacat cu un cuţit un soldat israelian în apropiere de oraşul Hebron.
Un soldat israelian răstoarnă din scaunul său cu rotile un palestinian invalid în oraşul Hebron, 14 februarie 2016.
Un soldat israelian răstoarnă din scaunul său cu rotile un palestinian invalid în oraşul Hebron, 14 februarie 2016. (Captură Foto)

Palestinianul invalid, Majed al-Fakhouri, a declarat că a încercat să ajungă la o tânără care sângera, în apropiere de ceea ce este cunoscut pentru evrei sub numele de Mormântul Patriarhilor iar pentru musulmani sub numele de Moscheea Ibrahimi.

“Am văzut sânge curgându-i din braţ ei şi din zona coastelor şi am crezut că va sângera până va muri. Am încercat să o ajut dar un ofiţer de poliţie m-a oprit şi mi-a cerut să mă întorc. Apoi acesta m-a răsturnat pe jos şi am dat cu capul de pământ”, a declarat al-Fakhouri, în vârstă de 53 de ani, care şi-a pierdut piciorul stâng în urma unui accident rutier, acum 10 ani.

După incidentul de duminică de la Mormântul Patriarhilor, în apropierea oraşului Hebron din Cisiordania, al-Fakhouri a fost dus la spital, unde s-a constatat că nu a suferit răni serioase.

Înregistrarea video îl surprinde pe al-Fakhouri care, în timp ce încerca să ajungă la fata rănită, este răsturnat din scaunul cu rotile de către un ofiţer israelian. Câteva persoane s-au grăbit să-i sară în ajutor, dar un alt soldat israelian şi-a îndreptat arma către una dintre aceste persoane, pe care a şi lovit-o cu piciorul. Ulterior, un soldat aruncă o grenadă de tip flashbang şi forţează mulţimea să se dispereze. Incidentul a stârnit furie în rândul palestinienilor şi a fost difuzat chiar şi de televiziunea israeliană.

Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, a declarat luni că a fost lansată o investigaţie.

“La câteva minute după ce o femeie a efectuat un atac terorist în apropiere [de zona unde a avut loc incidentul filmat], un grup de oameni a încercat să ajungă la locul atacului [terorist]”, a susţinut Rosenfeld într-o declaraţie, conform International Business Times.

“Poliţia de frontieră a dispersat mulţimea şi a folosit arme non-letale. Bărbatul din scaunul cu rotile a făcut parte din mulţimea respectivă. Înregistrarea incidentului este analizată de Ministerul Justiţiei, care examinează aceste tipuri de incidente legate de comportamentul poliţiei de frontieră”, a adăugat el.

Într-un interviu pentru ziarul The Telegraph, al-Fakhouri a susţinut că are slabe speranţe ca ofiţerul responsabil să fie tras la răspundere pentru comportamentul său brutal.

“Pentru noi nu există justiţie”, a precizat el. “Există justiţie în interiorul Israelului, pentru israelieni, dar nu şi aici, pentru noi.”

Poliţia israeliană a fost atacată de mai multe ori în 14 februarie. Doi bărbaţi au deschis focul asupra ofiţerilor israelieni în apropiere de Poarta Damascului din Oraşul Vechi al Ierusalimului. Acest incident a fost urmat de alte două, care au implicat focuri de armă trase asupra forţelor israeliene din Cisiordania. Toţi cei patru atacatori palestinieni au fost ucişi de forţele de securitate israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe