Decesele cauzate de analgezice au crescut de patru ori într-un deceniu

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)


Potrivit Centrelor de Prevenire şi Control al Bolior (Centers for Disease Control and Prevention-CDC), decesele cauzate de analgezice şi anxiolitice au crescut de patru ori în ultimii zece ani, devenind la nivel mondial o urgenţă pentru sănătate.

Decesele prin supradoză nu se referă doar la cele provocate de droguri puternice, cum de obicei am putea crede, ci şi de medicamente. Într-adevăr, este vorba despre analgezice, cum ar fi hydrocodone, oxicodone şi morfină, care sunt prescrise pentru controlul durerii. Aceste medicamente, în conformitate cu estimările CDC, au cauzat 3.000 de decese accidentale în 1999, număr care a crescut la aproape 12.000 în 2011, o cifră înfricoşătoare dacă luăm în considerare faptul că vorbim numai despre medicamente. În afară de o uşoară scădere în 2006, tendinţa este în continuă creştere.

Prin urmare, în prescrierea şi consumul de opiacee şi calmante aparţinând acestei clase este nevoie de mai mult control şi discernământ. Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Statistică Sanitară al CDC (CDC’s Naţional Center for Health Statistics - NCHS), rata de deces prin supradozele de analgezice a crescut cu aproximativ 18% din 1999 până în 2006, iar după acest an a crescut cu numai 3%.

Cu toate acestea, în 2011, alte medicamente, cum ar fi tranchilizantele din categoria benzodiazepinelor prescrise pentru anxietate, insomnie şi convulsii, au fost cauza a peste 31% din decese. Benzodiazepinele au înregistrat o medie de decese care a crescut cu 14% pe an.

Raportul a arătat, de asemenea, o creştere semnificativă a numărului de decese la persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani. În 1999, rata a fost de 1 la 100.000 de persoane, ajungând în 2011 să fie 6 la 100.000.

Experţii sunt de acord că această creştere a numărului de decese prin supradoză de analgezice poate fi controlată. Cercetătorii subliniază că în primul rând medicii ar trebui să prescrie acest tip de medicamente cu o mai mare atenţie. Se obişnuieşte să le recomande pacienţilor care suferă de boli cronice sau dureri de spate, dureri de cap şi aşa mai departe, când ele ar trebui să fie prescrise în mod special în zilele următoare unei intervenţii chirurgicale deosebit de dureroase sau în îngrijirea paliativă a bolnavilor de cancer.

Totuşi, la această stare de fapt contribuie şi persoanele care folosesc aceste medicamente. De multe ori există îndoiala că doza recomandată ar fi ineficientă şi de aceea unele persoane îşi asumă riscul de a lua o doză mai mare. Dar trebuie acordată multă atenţie, pentru că medicamentele sunt totuşi puternice, iar o supradoză poate înlătura durerea sau anxietatea, însă ar putea fi fatală.