De la "românii invadatori" şi cerşetori, (şi) la migranţi care muncesc demn şi onest. BBC prezintă o altă faţetă a migraţiei

BBC va reduce 2.000 de posturi şi va obliga vedetele să muncească mai mult
BBC va reduce 2.000 de posturi şi va obliga vedetele să muncească mai mult (Oli Scarff/Getty Images)

Pe fundalul controverselor declanşate de serialul "Romanians are coming", difuzat de Channel 4, BBC a prezentat, zilele trecute, un documentar pe tema migraţiei în Marea Britanie, în care apar şi români, relatează gândul.info.

Spre deosebire însă de producţia Channel 4, criticată pe motiv că arată doar o faţetă a realităţii, prezentându-i pe români drept ţigani, infractori, oameni fără adăpost care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale, documentarul "Inside Out London" aduce în atenţia publicului britanic atât cazuri de succes şi exemple de eşecuri. Printre personajele pozitive, muncitoare şi demne prezentate de BBC se află şi o româncă din Sibiu, actualmente medic stomatolog în Londra.

Mai mult, producţia BBC prezintă într-un mod echilibrat motivele care îi împing pe cetăţenii din diverse state central şi est-europene să meargă în Regat. După ce în 2014, tema „românilor invadatori” a inflamat presa britanică, aducând voturi la alegerile europarlamentare patridului eurosceptic şi antiimgraţie UKIP, având în vedere că, în 2015, în Marea Britanie au loc alegerile legislative, BBC încearcă să ofere un context obiectiv lungii debateri legate de migraţie, inevitabilă în an electoral:

„Voi trebuie să luaţi o decizie pe cont propriu cu privire la acest subiect. Orice aţi decide, acum aveţi informaţiile necesare”, precizează producătorii documentarului „Inside Out London”.

Astfel, în prima parte a documentarului este citat un studiu realizat de Naţional Institute of Economic and Social Research, care arată că, departe de a fi hoarde de cerşetori şi delicvenţi care trăiesc din ajutoare sociale, aşa cum încearcă să prezinte realitatea partidele xenofobe, de fapt, migranţii aduc mai mulţi bani economiei britanice decât „iau.”

Astfel, peste 40% dintre imigranţi din Marea Britanie sunt veniţi pentru a munci iar alţi 30% sunt veniţi la studii, aceste categorii de persoane fiind puţin probabil să ceară ajutoare sociale, explică în faţa camerelor de luat vederi Dr. Katerina Lisenkova, de la Naţional Institute of Economic and Social Research. Din documentarul mai reiese că în primele şase luni de la sosirea în Regat, puţin peste 6% dintre migranţi cer ajutoare statului.

Revenind la personajele prezentate în film ca reprezentative pentru fenomenul migraţiei, merita menţionat că primul migrant introdus opiniei publice de BBC este o româncă. Iulia Creta, originară din Sibiu şi absolventă a Facultăţii de Stomatologie din Cluj-Napoca.

Filmată chiar din momentul în care se urcă în avion pentru a pleca spre Marea Britanie, tânăra mărturiseşte că se teme că se va lovi de prejudecăţile britanicilor despre români, ceea ce se şi întâmplă. Producţia BBC arată cum, chiar din prima săptămână, Iulia începe să îşi caute de lucru şi cum apar primele dezamăgiri din cauza refuzurilor primite.

După ce se confruntă cu telefoane închise pe motiv că vine din România, ulterior cu ajutorul sprijinului, sfaturilor şi recomandărilor lui Tommy Tomescu, un alt medic stomatolog român stabilit în capitala Marii Britanii, lider al Partidului Europenilor şi co-preşedinte al Asociaţiei împotriva Discriminării Românilor şi Bulgarilor, Iulia îşi găseşte, în trei săptămâni, un loc de muncă la Londra, ca stomatolog.

Documentarul prezintă şi un cuplu de polonezi care locuiesc într-un garaj dezafectat şi care, deşi o organizaţie le propune să le dea o mână de ajutor pentru a se întoarce în ţara natală, refuză acest ajutor. BBC arată însă că alţi polonezi au acceptat ajutoare de acest fel, revenind în ţara lor natală. Una dintre aceste persoane este o poloneză alcoolică.

Spre sfârşitul documentarului este prezentată şi cealaltă faţetă a migraţiei. Jurnaliştii BBC introduc în documentar un personaj colectiv, respectiv un grup de aproximativ 20 de români, muncitori în construcţii, care locuiesc sub un pod, în capitala britanică, pentru că nu îşi pot permite luxul chiriei.

În final, documentarul BBC citează un studiu al University of Oxford, care arată că numărul migranţilor în Marea Britanie a crescut cu 565.000 din anul 2011 şi până în prezent, mai relatează Gândul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne