Ambasada României la Oslo aduce în atenţia publicului tineri români de succes din Norvegia

Epoch Times România
10.04.2013

Ambasada României la Oslo a decis că era timpul să distragă atenţia de la imaginea mai puţin măgulitoare a românilor în Norvegia, aducând în atenţia publicului tineri români cu studii superioare şi de succes, în cadrul unui eveniment organizat luni de ambasadă, relatează un articol apărut pe site-ul Newsinenglish.no.

Nu este întotdeauna uşor să fii ambasadorul unei ţări care ţine adesea prima pagină a ziarelor din motive mai puţin plăcute, comentează site-ul norvegian. Ambasadorul Daniel Ioniţă a ajuns la Oslo în octombrie 2011, chiar în momentul în care sute de persoane cu paşapoarte româneşti apăreau pe prima pagină a ziarelor, deoarece campaseră ilegal în jurul oraşului, ocupaseră o biserică sau se mutaseră forţat către alte locaţii mai bune, dar temporare. Dezbaterea despre cum poţi fi ajutaţi sau alungaţi europenii săraci care ajung în Norvegia continuă în prezent în oraşele din întreaga ţară, iar pe parcursul ultimului sfârşit de săptămână, unul dintre partidele care formează guvernul norvegian, Partidul de Centru, şi-a exprimat acordul cu efortul de a închide graniţele Norvegiei, pentru a ţine departe 'elementele infracţionale organizate' din Europa de Est.

Ambasadorul român la Oslo a acordat luni diplome unui număr de cinci tineri români 'extrem de talentaţi', care pot aduce o contribuţie valoroasă la societatea norvegiană, în loc să o ameninţe. 'Vrem să promovăm imaginea lor în Regatul Norvegiei', a declarat în cadrul evenimentului Ioniţă.

Printre aceştia se numără: Horia Cernuşca, un tânăr de 25 de ani, care a câştigat o competiţie dedicată antreprenorilor din Oslo; Diana Cristina Iancu, care lucrează la Oficiul de Statistică din Norvegia şi este implicată proiect de cercetare pe antreprenoriat; Cristina Moldovan, implicată în start-up-uri; Dragoş Tălvescu, angajat la o companie de consultanţă în domeniul energetic şi Raluca Popescu, project manager la Visma Software.

Mariana Câmpeanu, ministrul român al muncii, aflată în vizită la Oslo în această săptămână, s-a declarat bucuroasă că poate participa la evenimentul de premiere al câştigătorilor programului 'Young and Successful Romanians in Norway', dar şi-a exprimat totodată regretul că aceştia lucrează în Norvegia când există un deficit de români educaţi şi calificaţi în România.

'Ei vor rămâne totdeauna români', a subliniat însă Câmpeanu, al cărui guvern a fost criticat în Norvegia pentru incapacitatea de a ajuta românii săraci care părăsesc ţara, mulţi dintre ei romi. Guvernul norvegian - aminteşte articolul - a trimis ajutor financiar pentru romii din România.

Ambasada a premiat, de asemenea, mai mulţi artişti români care toate trăiesc şi lucrează în Norvegia, unii în calitate de profesori, alţii ca pictori activi. Printre aceştia s-au numărat Victoria Adriana Babadac, Doru Dumitrescu, Mina Anca Daniela, Georgeta Onofrei şi Maria Alina Paşca - urmând ca operele acestora să fie expuse în ambasadă până la sfârşitul anului.

Articolul aminteşte că ziua de 8 aprilie a fost, de asemenea, Ziua Internaţională a Romilor, mulţi dintre aceştia cu paşapoarte româneşti, dar cu propria lor cultură şi identitate. În aceeaşi zi în care ambasada României la Oslo organiza evenimentul, televiziunea şi radioul de stat din Norvegia (NRK) relatau că, în pofida conflictelor sângeroase dintre familiile de romi din Oslo, mulţi se adună, pentru al patrulea an consecutiv, la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo pentru o comemorare oficială, susţinută de guvernul norvegian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor