De ce nu se fac autostrăzi. Şefa CNAIR: "În comisia de evaluare nu era niciun inginer constructor"

Constructie autostrada - gov.ro
Constructie autostrada - gov.ro (Epoch Times România)

Comisiile de evaluare a ofertelor pentru autostrăzi nu aveau specialişti în componenţă şi nu ştiau să citească dosarele depuse de constructori, a declarat Mariana Ioniţă, director general CNAIR, în cadrul 2020 Building and Construction Summit, organizat de Newsweek România.

"Am avut comisii de licitaţii fără niciun inginer constructor în ele. Nu înţeleg ce înţelegeau oamenii din miile alea de pagini, depuse ca metodologie. Acum mergem pe proceduri simplificate, în care compania să explice care este forţă de muncă disponibilizată pentru şantier, cu elemente tehnice, cu cât de repede se mobilizează, cât de repede termină", a susţinut Mariana Ioniţă.

Cele mai multe companii care au câştigat şi câştigă licitaţii pentru autostrăzi şi drumuri în România sunt companii străine, care beneficiază de expertiza unor consultanţi români şi care fac nişte caiete de sarcini teoretic perfecte.

"Aceste caiete sunt perfecte doar pentru momentul evaluării lor. După ce semnează contractul cu statul român, foarte puţine din aceste companii arată aceeaşi faţă ca cea pe care o prezintă în ofertele lor", a dezvăluit Cristian Erbaşu, acţionarul majoritar al companiei Erbaşu şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), unul dintre motivele pentru care România nu are suficiente autostrăzi la 30 de ani de la căderea comunismului.

Cristian Erbaşu a precizat că evaluarea ofertelor este făcută de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe criterii care nu au legătură cu realitatea din teren.

"Multe din aceste oferte au componente subiective în evaluare. De exemplu, se cere o metodologie, iar unele companii din străinătate o prezintă în sute şi mii de pagini. Aceste pagini sunt irelevante. Sunt companii care şi-au arătat valoarea în România, două chiar româneşti, şi care prezintă una-două pagini de metodologie. Din acel document, se vede clar însă că au cunoştinţe să deruleze acele proiecte. Cunoştinţe demonstrate şi în teren. Însă aceste companii sunt descalificate, pentru că nu au o ofertă la fel de competitivă ca preţ. Apoi, după semnarea contractului, lucrurile ies la iveală. Încep problemele încă din faza de proiectare, căci proiectarea nu coincide cu studiile de fezabilitate. De aici apare sursa întârzierilor interminabile", a arătat preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

De asemenea, Cristian Erbaşu a afirmat că, din cauza modului greşit în care se desfăşoară licitaţiile la CNAIR, contractele sunt câştigate de multe ori de firme care nu aveau de gând niciodată să construiască drumuri, ci doar să pună mâna pe despăgubiri de la statul român.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie