"De ce ne-aţi lăsat să murim acolo ca nişte câini?" - Supravieţuitor de la Colectiv, faţă în faţă cu Bănicioiu


Nicolae Bănicioiu fostul ministru al Sănătăţii si Mihai Grecea  supravieţuitor Colectiv (stanga)

 
Nicolae Bănicioiu fostul ministru al Sănătăţii si Mihai Grecea  supravieţuitor Colectiv (stanga)   (Screenshot)

Fostul ministru PSD al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a avut de înfruntat, vineri, nu doar audierile în dosarul Colectiv, ci şi reproşurile uneia dintre victimele ce au supravieţuit cumplitului incendiu.

Astfel, după 5 ore de audieri, Bănicioiu a avut un dialog cu Mihai Grecea, care a venit să-l aştepte în faţa Parchetului General şi i-a reproşat că i-a lăsat pe răniţi "să moară ca nişte câini".

Ca de obicei, fostul lider PSD - trecut acum la Pro România - nu şi-a asumat nicio vină pentru situaţia de atunci, din contră, susţine că a făcut tot ce "s-a putut omeneşte".

Redăm dialogul dintre cei doi:

Mihai Grecea: De ce ne-aţi lăsat să murim acolo ca nişte câini? Au fost banii mai importanţi, miza politică?

Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm tot costul tratamentului.

Mihai Grecea: Am urmărit toate materialele din media, le am...

Nicolae Bănicioiu: Nu mă acuzaţi pe mine. Haideţi să ne întâlnim şi răspund la fiecare, când vreţi dumneavoastră.

Mihai Grecea: Cu presa de faţă.

Nicolae Bănicioiu: Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil, credeţi-mă. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii, vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi...

Mihai Grecea: Ştiaţi ce e în spitale, aţi fost ministrul Sănătăţii! Ştiaţi ce e în spitale.

Nicolae Bănicioiu: Nu eu am făcut spitalele. Am încercat să le repar. Gândiţi-vă la chestia asta. [...]

Mihai Grecea: Puteaţi să ne trimiteţi pe Ordinul 50 afară.

Nicolae Bănicioiu: Gândiţi-vă că noi am trimis afară toţi pacienţii atunci...

Mihai Grecea: Când? După ziua a şaptea, a opta, când au început să moară?

Nicolae Bănicioiu: Dumneavoastră aţi fost acolo ca şi mine. Cine decidea când pleacă pacientul?

Mihai Grecea: Dumneavoastră trebuie să spuneţi, ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu: Ministrul nu decide (...) Credeţi-mă că am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil! Şi dumneavoastră cred că ar trebui să ştiţi. Şi haideţi să discutăm.

Mihai Grecea: Chiar ar trebui să discutăm.

Nicolae Bănicioiu: Oricând.

* * *

Reamintim că, în noaptea de 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu care a curmat viaţa a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp şi intoxicaţi cu fum. De la momentul tragediei şi până acum, 65 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Supravieţuitorii dramei Colectiv şi familiile celor ce nu au avut şansa să scape cu zile au făcut plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta - la vremea respectivă premier, acuzându-i pe aceştia că au întârziat transferul răniţilor din Colectiv în afara ţării şi au susţinut că "avem de toate" pentru a-i trata, cu toate că România nu avea condiţii pentru a îngriji astfel de pacienţi. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara ţării le-a fost fatală. Au "ajutat", de asemenea, şi infecţiile nosocomiale din spitalele noastre.

Până la ora actuală, deşi au trecut 4 ani, nimeni nu a fost pedepsit pentru cele întâmplate.

Mai amintim că, recent, în spaţiul public a apărut o înregistrare video cu intervenţia pompierilor, ascunsă timp de 4 ani, atât de opinia publică cât şi de procurori. După publicarea materialului video de către jurnaliştii de la Libertatea, Parchetul Militar a anunţat că a dispus începerea urmăririi penale in rem în cazul Colectiv, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu.

Totodată, în condiţiile în care un ofiţer ISU a fost înregistrat în timp ce înjura victimele - mai exact morţii - se cercetează şi fapta de profanare de cadavre sau morminte. De asemenea, cercetările vizează şi sustragerea de probe, având în vedere că înregistrarea a fost ascunsă timp de 4 ani.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne