De ce încrederea în sine este atât de importantă?
alte articole
Ştii cum arată oamenii care au încredere în sine, avantajele pe care le au în raport cu ceilalţi şi că este un lucru pe care merită să-l ai şi tu? Totuşi, cum ajungi în acest punct?
Ce este încrederea în sine, de fapt?
În forma sa pură, încrederea în sine înseamnă să ştii la ce eşti bun, lucrurile de valoare pe care le poţi oferi şi să te comporţi într-un mod ce transmite acest lucru celor din jur. Cele două extreme sunt aroganţa, ce implică a crede că eşti mai bun într-un anumit domeniu decât de fapt eşti, şi lipsa încrederii în sine, ce implică a crede că eşti mai puţin bun decât eşti de fapt.
Cu cât autoevaluarea este mai aproape de realitatea din mijloc şi cu cât te comporţi mai mult în conformitate cu aceasta, cu atât încrederea în sine pe care o afişezi va fi mai bine ancorată.
De ce contează această definiţie? Pentru că în momentul în care doreşti să ai un nivel de încredere în sine ce te ajută în loc să-ţi dăuneze, este important să ştii la ce ţinteşti. Să gândeşti pozitiv fără să ai nicio bază, nu te va ajuta neapărat şi este posibil să mergi prea departe. În acest caz, cineva îşi supraestimează abilităţile, arătând mai multă încredere în sine faţă de nivelul abilităţilor sale.
De ce contează?
Încrederea în sine este una dintre acele caracteristici ce poate deveni un ideal pe care îl considerăm cu toţii bun, dar dacă suntem întrebaţi motivele specifice pentru care cineva şi-ar dori să aibă încredere în sine, putem doar să presupunem anumite ipoteze.
Însă ştiinţa a făcut câteva teste în această direcţie. În momentul în care îţi îmbunătăţeşti încrederea în sine în mod concret, acest lucru se poate manifesta în avantaje clare.
Din punct de vedere romantic, încrederea în sine poate fi mai importantă decât atracţia fizică
Un studiu scoate în evidenţă că în momentul în care un grup de bărbaţi s-a dat cu un anumit parfum, acest lucru le-a îmbunătăţit încrederea în sine destul de mult încât să fie consideraţi vizibil mai atractivi în fotografii. În acelaşi timp, într-un al doilea studiu, cercetătorii au descoperit că un zâmbet simplu şi direct ce exprimă încredere în sine venit din partea unei femei, a fost de ajuns să atragă atenţia unui potenţial partener.
Importanţa încrederii în sine în relaţiile romantice nu se opreşte doar în etapa întâlnirilor. Rezultatele unei cercetări au arătat că în special bărbaţii au tendinţa să se simtă mai prost în raport cu ei înşişi sau în relaţie, în momentul în care partenera lor se bucură de un nivel mai ridicat de succes. Desigur că morala aici nu este ca femeile să se bucure de mai puţin succes, ci ca în acele situaţii, bărbaţii ar trebui să lucreze mai mult în a-şi îmbunătăţi încrederea în sine.
Cu cât ai încredere în tine mai repede, cu atât mai bine
Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că încrederea în sine la locul de muncă poate fi direct legată cu mai multe promovări. Totuşi, un studiu pilot al Universităţii din Melbourne a scos în evidenţă o legătură între nivelul de încredere în sine regăsit la elevii de şcoală primară şi succesul la locul de muncă ca adulţi.
Acest lucru nu se aplică doar la locul de muncă. Universitatea din Texas a efectuat un studiu ce a indicat că studenţii cărora li s-a arătat un anumit nivel de încredere în abilităţile lor, chiar şi când au fost criticaţi, s-au descurcat mai bine în viaţă faţă de cei cărora doar li s-a spus că ar trebui să aibă un standard mai ridicat.
Lucrurile concrete pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi încrederea în sine
Să vorbeşti despre încredere în sine este la fel de util precum a explica fizica cuantică prin mimă. Îţi ia un minut să înţelegi diferenţa dintre încredere în sine şi aroganţă. Dacă întâmpini dificultăţi în ceea ce priveşte încrederea în sine, ce poţi să faci în mod specific? "Fii mai bun" nu este un sfat practic. În concluzie?
Antrenament fizic
Efectele unui antrenament fizic asupra încrederii în sine sunt atât de bune încât n-are niciun sens să dezbatem acest lucru. Când faci sport, corpul eliberează endorfine ce te fac să te simţi destul de bine. Când ai terminat, ai dovada tangibilă că ai făcut ceva constructiv şi corpul tău îţi va sublinia acest lucru. Dacă continui pe această linie pe termen lung, rezultatele pentru un corp sănătos vor fi din ce în ce mai vizibile.
Învaţă să te îmbraci cu gust
Dacă nu ai făcut niciodată paşii necesari pentru a-ţi evalua şi îmbunătăţi garderoba, s-ar putea să nu realizezi efectul dramatic pe care-l poate avea asupra încrederii în sine. Totul începând de la stilul cămăşii pe care o porţi, la culoarea ramei ochelarilor, va afecta modul în care oamenii te percep. Când modul în care te prezinţi este sincronizat cu modul în care doreşti să fii perceput, încrederea în sine apare de la sine.
Poziţia corporală influenţează starea emoţională
Modul în care te simţi este direct influenţat de postura pe care o are corpul tău. De exemplu, dacă întinzi mâinile în aer având pumnii strânşi, acest lucru măreşte nivelul de testosteron şi te ajută să simţi încredere în sine. Acelaşi efect se obţine şi când stai cu spatele drept, pieptul uşor înainte, privirea în faţa şi respiri profund din zona abdomenului inferior. Doar modificând acest lucruri ce ţin de postură, poate face o mare diferenţă.
Explică ceva ce înţelegi foarte bine
Fiecare dintre noi cunoaşte un domeniu peste nivelul mediu. Poate că ştii modul în care este pictat un tablou pe pânză şi poţi explica drumul pe care-l parcurge un artist de la o pânză albă la o operă de artă. Sau poate că ştii cât de cât să cânţi la chitară şi poţi explica drumul pe care ar trebui să-l parcurgă un începător de la 0 la primul cântecel. Sau înţelegi baschetul într-un mod în care ceilalţi ar putea să înţeleagă mai bine dinamica întregului joc.
Să ajuţi pe cineva care se află la început pe un anumit subiect pe care-l cunoşti, este o metodă rapidă şi potrivită prin care să simţi încredere în sine. Este domeniul tău, eşti într-o poziţie de putere pentru că ştii ceva ce celălalt nu ştie şi fiind capabil să articulezi într-o serie de explicaţii clare, dovedeşte că ai ceva valoros de oferit. În unele domenii s-ar putea să-ţi fie dificil să găseşti un ascultător, însă dacă întâmpini dificultăţi faţă în faţă, poţi să contribui pe diferite forumuri ce caută sfaturi bune de la ceilalţi.
Rezolvă aspecte care nu-ţi plac la tine
Poate că sună dureros, dar sunt situaţii în care problema nu reprezintă atitudinea pe care o ai sau emoţiile pe care le simţi. Câteodată ai de schimbat anumite aspecte. Asta nu înseamnă că eşti o persoană rea şi că nu eşti bun la nimic, dar înseamnă că în momentul în care vrei să ai încredere în tine într-un anumit domeniu, cea mai bună metodă de a face asta este să te îmbunătăţeşti.
Te simţi prost pentru că nu ştii să cânţi la chitară? Practică mai mult. Conversaţiile pe subiecte politice sau economice te fac să te simţi prost? Citeşte mai multe despre aceste subiecte. Cere ajutor, eventual. Nu este nimic în neregulă să recunoşti că nu ştii ceva anume, însă să te prefaci că ştii când de fapt nu ştii, nu te va ajuta în ceea ce priveşte încrederea în sine.
Scopul celor mai multe din aceste tehnici se învârte în jurul unui singur aspect: să te facă să te simţi bine în timp ce faci lucruri la care eşti bun sau în raport cu cine eşti. Nu există nicio tehnică specială care te va face peste noapte să ai încredere în tine 100%, dar dacă munceşti la acest aspect, rezultatele pot fi pe măsură.
Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet