Cum să-ţi setezi mintea să nu mai cumperi lucruri de care nu ai nevoie

Fiecare dintre noi mai cumpără din când în când lucruri de care nu are cu adevărat nevoie. Este în regulă să-ţi mai faci pe plac uneori, cât timp ai control asupra situaţiei.
shopping
shopping (shopping)

Dacă ai prea multe lucruri de care nu ai nevoie, te confrunţi cu impulsuri de a merge la cumpărături şi după aceea îţi pare rău, uite ce poţi face pentru a-ţi pune gândurile în ordine înainte de a intra într-un magazin.

Înţelege modul în care funcţionează mintea

Poate că nu-ţi spun nimic nou prin faptul că magazinele folosesc tot felul de metode prin care să te facă să cheltui bani şi mintea noastră o ia de obicei cu uşurinţă în acea direcţie. Prin metode psihologice, plasare de produse şi chiar culoare, magazinele sunt create special pentru a-i face pe vizitatori să cheltuie mai mult.

Mai jos sunt unele dintre cele mai importante elemente ce-ţi manipulează simţurile:

1. Culoarea

Magazinele folosesc culori pentru a-şi face produsele mai atractive şi ca să-ţi sară în ochi, dar folosesc de asemenea culoarea pentru a-şi crea etichetele. Roşu sare în evidenţă şi te poate încuraja să treci la acţiune, tocmai de aceea este de cele mai multe ori folosit pentru a scoate în evidenţă reduceri şi în reclame. Când vezi roşu, aminteşte-ţi de efectul pe care doresc să-l obţină de la creierul tău, folosind acea culoare. Nu trebuie să cumperi ceva doar pentru că este la reducere.

2. Navigaţie ghidată

Magazinele te forţează să treci pe lângă lucruri de care nu ai nevoie, în drumul tău către ceea ce cauţi de fapt. Înainte de a intra, fă-ţi o listă cu ceea ce doreşti şi mergi direct la el, imaginându-ţi că este singurul lucru din magazin.

3. Factorul kinestezic

Magazinele plasează lucrurile pe care vor să le vândă în locuri unde poţi ajunge cu uşurinţă şi te încurajează să le atingi. Nu face asta! Din momentul în care iei ceva în mână, vei fi mult mai înclinat să-l cumperi pentru că mintea noastră deja începe să presupună că obiectul este al nostru. Nu lua nimic în mână şi nu te juca cu lucrurile care sunt expuse.

4. Mirosuri si sunete

Probabil că vei auzi muzică clasică şi antrenantă atunci când intri într-un magazin. Muzica antrenantă îţi dă o stare de fericire şi te entuziasmează, în timp ce melodiile familiare îţi oferă un sentiment de confort. Sunt de asemenea folosite arome plăcute pentru a-ţi relaxa mintea. O minte fericită şi confortabilă este o combinaţie periculoasă când mergi la cumpărături. Nu prea poţi să faci prea multe în această privinţă, decât dacă îţi faci cumpărăturile online, însă este bine să-ţi dai seama că se întâmplă acest lucru.

Desigur, putem da vina cât vrem pe magazine, dar nu vom putea schimba modul în care funcţionează. Putem doar să fim conştienţi de modul în care mintea noastră pică în plasa metodelor pe care le folosesc. Chiar şi fără magazine, mintea funcţionează împotriva noastră în mod automat, datorită unor distorsiuni cognitive destul de simple.

De exemplu, suntem înclinaţi să credem doar lucrurile care se conformează convingerilor noastre anterioare, în timp ce respingem orice altceva. Comercianţii apelează direct la această reacţie convingându-ne că un produs este mai bun decât altul, prin imagini sau alte metode, indiferent de ceea ce spun dovezile obiective. Menţine-ţi mintea deschisă, caută informaţii de unul singur şi acceptă faptul că te poţi înşela în legătură cu un anumit produs.

O altă tactică folosită destul de des este efectul Momeală. Crezi că un produs este o afacere bună pentru că este plasat lângă unul similar ce are un preţ mult mai mare. Chiar dacă este un produs de care ai nevoie, probabil că nu este o afacere atât de bună pe cât pare în acel moment. Din nou, caută şi tu informaţii înainte, fiind atent la această metodă când o întâlneşti. Astfel vei evita să cumperi din impuls.

Fă o listă cu tot ceea ce ai şi apoi scapă de lucrurile de care nu ai nevoie

Acum că ştii cu ce ai de-a face, a sosit momentul să schimbi modul în care gândeşti. Înainte de a înceta să mai cumperi lucruri de care nu ai nevoie, trebuie să identifici care sunt cele de care nu ai nevoie. Primul pas este să faci o listă cu toate lucrurile pe care le ai. Da, absolut fiecare lucru. Poate că sună extrem, însă ai nevoie să aduni toate datele pentru a începe să-ţi setezi mintea într-o nouă direcţie.

Scopul acestui prim pas este dublu: vezi ceea ce deja ai şi pe care nu-i nevoie să-l mai cumperi vreodată şi vezi ceea ce nu ar fi trebuit să cumperi de la bun început. În timp ce pui totul pe listă, separă lucrurile pe categorii. Este foarte important să fii cât se poate de sincer cu tine în timp ce faci asta. Este de asemenea important să scrii sau să tastezi totul. Mai jos este primul set de categorii în care să separi lucrurile:

1. Am nevoie: chiar ai nevoie de acest obiect pentru a te descurca în fiecare zi;

2. Câteodată am nevoie: Nu ai nevoie de acest lucru în fiecare zi, dar îl foloseşti din când în când.

3. Îmi doresc: ai cumpărat acest lucru pentru că ţi l-ai dorit, nu pentru că ai avut nevoie de el.

4. Nimicuri: Nu ai un motiv bun pentru care deţii acest lucru şi deja ştii că trebuie să scapi de el (probabil că sunt cel puţin câteva astfel de lucruri).

Lasă în pace lucrurile pe care le-ai pus pe lista "am nevoie" si pune lucrurile de pe lista "nimicuri" undeva grămadă sau într-o cutie pentru a scăpa de ele. Acum haide să ne îndreptăm atenţia către listele "câteodată am nevoie" şi "îmi doresc". Este important să mai treci odată peste ambele liste, pentru că mai mult sau mai puţin intenţionat, au ajuns pe ele nişte lucruri care nu au ce căuta de fapt acolo. Acum pune-ţi următoarele trei întrebări în timp ce treci prin listele "câteodată am nevoie" şi "îmi doresc":

1. Când a fost ultima dată când am folosit acest obiect?

2. Când îl voi folosi din nou?

3. Îmi oferă acesta o stare de bine?

Aminteşte-ţi să fii sincer şi adaptează-ţi listele în conformitate. Nu-i nimic în neregulă cu a păstra lucruri pe care ţi le-ai dorit. Lucrurile materiale pot să-i facă fericiţi pe mulţi oameni, însă asigură-te că lucrurile de pe lista "îmi doresc" te ajută să fii fericit în mod activ şi le foloseşti. Dacă un lucru nu este prea folosit sau nu te face fericit, pune-l pe lista "nimicuri".

După ce ai totul organizat, a sosit momentul să scapi de ce-i de scăpat. Totul de pe lista "nimicuri" trebuie să dispară: le poţi dona, vinde, da cuiva, indiferent. Înainte de a scăpa de tot, totuşi, fă o poză tuturor lucrurilor. Scoate-o la imprimantă sau salveaz-o undeva. Unele dintre ele s-ar putea să fie cadouri, însă, în general, acelea sunt toate nimicurile pe care le-ai cumpărat şi de care nu ai nevoie. Uită-te bine la poză şi aminteşte-ţi mereu de ea.

Câţi bani şi timp ai cheltuit pe lucrurile pe care le-ai aruncat

Acum aruncă-ţi privirea pe lista de "nimicuri" şi calculează cât ai cheltuit pe toate acele lucruri. Dacă a fost un cadou îi poţi pune preţul 0. Altfel, gândeşte-te la preţul obiectului în momentul în care l-ai cumpărat. Dacă l-ai negociat sau l-ai luat la reduceri, este în regulă să pui acel preţ, însă fii cât mai precis posibil. După ce ai obţinut preţul fiecărui obiect, adună totul. Îţi aminteşti de poza pe care ai făcut-o tuturor lucrurilor? Lipeşte preţul total pe poză, astfel încât să le vezi pe amândouă în acelaşi timp.

Acum că ai scos-o la capăt cu preţul, ar trebui să iei în considerare alte costuri. Timpul este o resursă la fel ca oricare alta, ba chiar una limitată. Cât timp ai investit în aceste lucruri? Gândeşte-te la timpul pe care l-ai petrecut cumpărând şi folosind aceste obiecte, apoi pune totul pe hârtie. Pot fi estimări aproximative, însă mergi mai departe şi adună totul când simţi că ai conturat cifrele generale. Acum lipeşte timpul total pe aceeaşi poză şi gândeşte-te la alte moduri prin care ţi-ai fi putut petrece tot acel timp.

Ideea nu este să te simţi prost, ci doar să-i oferi minţii tale informaţii într-un mod uşor de înţeles. Când observi toate aceste lucruri în această formă, îţi poate deschide ochii mai mult şi să te ajute să gândeşti lucrurile diferit în viitor când vine vorba de cumpărături. Te vei uita la un obiect şi te vei întreba: "Va sfârşi până la urmă în această poză?"

Care sunt toate lucrurile nemateriale din viaţa ta care te fac fericit

Acum a sosit momentul pentru o listă ceva mai diferită. În timp ce lucrurile materiale îţi pot aduce multă bucurie, lucrurile din viaţa ta care te fac cel mai fericit probabil că nu pot fi cumpărate. Ia o altă foaie de hârtie sau creează un nou document şi listează toate lucrurile din viaţa ta care te fac fericit. Dacă nu-l poţi cumpăra, este potrivit să fie pe listă. Nu contează dacă doar te face să surâzi sau îţi vine să sari de fericire, pune-l pe listă.

Acestea sunt probabil lucrurile care te fac de fapt să te ridici din pat dimineaţa şi să mergi mai departe, indiferent de situaţie. După ce ai totul scris, pune lista în poşetă sau portofel. Data viitoare când simţi dorinţa să cumperi ceva, scoate această listă mai întâi şi aminteşte-ţi de ce este posibil să nu ai nevoie de acel lucru.

Petrece-ţi câtva timp departe de lucruri materiale pentru a privi în perspectivă

Dacă întâmpini dificultăţi când vine vorba de cheltuielile pe care le ai, te poate ajuta să iei distanţă cu totul faţă de lucrurile materiale. Când eşti mereu înconjurat de lucruri şi întâlneşti tot felul de ocazii în care să cumperi ceva, poate fi dificil să scapi de obicei. Petrece-ţi o zi în parc bucurându-te de ceea ce vezi şi ce auzi, mergi cu cortul cu un grup de prieteni sau mergi pe un traseu de munte pe care nu ai mai fost până acum.

În esenţă, ideea este să-ţi dovedeşti că nu ai nevoie de lucrurile pe care le ai pentru a te simţi bine. Când îţi dai seama că te poţi distra fără toate acele lucruri, vei începe să renunţi la dorinţa de a le cumpăra. Dacă nu poţi pleca în viitorul apropiat, mergi la plimbare fără poşetă sau portofel (dar să ai buletinul la tine). Dacă nu poţi să cumperi nimic, vei fi forţat să experimentezi lucrurile într-un mod diferit.

Creează-ţi un test individual: "Ar trebui să cumpăr acest lucru?"

Dacă nu ai încă un test de tipul "ar trebui să cumpăr acest lucru?", acum a sosit momentul să-ţi creezi unul. Când găseşti un lucru pe care crezi că-l doreşti sau că ai avea nevoie de el, trebuie să treacă de toate întrebările pe care le ai în cadrul testului, înainte de a-l cumpăra. Acesta este momentul în care poţi să foloseşti toate datele pe care le-ai adunat până acum. Testul ar trebui personalizat în funcţie de propriile obiceiuri, însă acestea sunt o serie de exemple:

- este o achiziţie planificată?

- va ajunge într-o zi în poza cu lucrurile din lista "nimicuri"?

- unde voi pune acest lucru?

- am inclusă această achiziţie în buget?

- de ce îmi doresc sau am nevoie de el?

Personalizează-ţi testul pentru a atinge toate punctele slabe pe care le ai. Dacă vei cumpăra multe lucruri din impuls, include întrebări care să cuprindă această chestiune. Dacă treci prin situaţii în care simţi regret după ce cumperi, include întrebări care te fac să te gândeşti la utilitatea produsului după ce l-ai cumpărat. Dacă ai un punct slab în a cumpăra tehnologie de ultimă generaţie, te poţi întreba ce problemă va rezolva acel lucru. Dacă nu te poţi gândi la nimic ce rezolvă sau dacă deja ai ceva ce rezolvă acel lucru, nu ai nevoie de aşa ceva. Tratează această chestiune cu seriozitate şi construieşte un test prin care poţi să treci mental de fiecare dată când intenţionezi să cumperi ceva.

Învaţă să amâni sentimentul de satisfacţie şi elimină impulsul de a cumpăra

Când vine vorba de nimicurile care nu ne sunt necesare, probabil că le-am achiziţionat pe cele mai multe dintre ele în urma impulsului de a cumpăra. Ne place să simţim sentimentul de mulţumire, iar cumpărăturile făcute din impuls susţin acest lucru împreună cu un val de entuziasm, la fiecare nouă achiziţie. Ne place să credem că avem control asupra impulsurilor noastre, când de fapt nu avem, iar asta este o problemă pentru 'domnul' portofel.

Cheia aici este să-ţi înveţi mintea că este în regulă să aştepte pentru senzaţia de satisfacţie. Poţi face acest lucru luând o mică pauză de fiecare dată când vrei ceva. Uită-te la ceea ce vrei să cumperi, treci prin testul "Ar trebui să cumpăr acest lucru?" şi apoi fă o scurtă plimbare. Să-ţi planifici cumpărăturile înainte este ideal, aşadar cu cât poţi să amâni mai mult, cu atât mai bine. Pune-ţi o alarmă să verifici obiectul într-o săptămână sau o lună. Când te întorci la el, s-ar putea să descoperi că nici măcar nu-l vrei, ci doar sentimentul de mulţumire care ar veni împreună cu acesta. Dacă faci cumpărături online, poţi face acelaşi lucru. Ridică-te de la birou sau pune telefonul în buzunar şi fă altceva pentru o scurtă perioadă.

Poţi de asemenea evita cumpărăturile online din impuls, făcând procesul mai dificil. Blochează website-urile de cumpărături în timpul perioadelor în care ştii că eşti cel mai vulnerabil, sau şterge toate informaţiile salvate ale cardului sau contului PayPal. Fă tot posibilul să nu mergi la cumpărături când îţi este foame, treci prin furie, te simţi singur sau obosit, pentru că eşti într-una din acele stări mentale de slăbiciune.

Transformă banii pe care-i pui deoparte în mai mulţi bani

Odată ce ţi-ai setat mintea să nu mai cumperi lucruri de care nu ai nevoie, vei avea nişte bani în plus pe care poţi să-i foloseşti. Ia toţi acei bani şi investeşte-i în viitorul tău şi în lucruri de care vei avea nevoie mai târziu. Poate vrei să ai o casă a ta, o maşină sau bani pentru bătrâneţe, dar niciunul din aceste lucruri nu poate deveni realitate până când nu începi să planifici pentru el.

Mai întâi foloseşte banii pe care îi ai în plus pentru a-ţi plăti toate datoriile. Carduri de credit, leasing-ul la maşină sau orice alt împrumut.

Apoi, pune-ţi la punct un cont de urgenţe. Indiferent cât de bine planifici lucrurile, accidente sau urgenţe de sănătate pot avea loc. Un cont de urgenţe te ajută să gestionezi mai uşor acele tipuri de evenimente. Acest tip de cont este folosit strict pentru situaţii în care observi că evenimentele sunt foarte dificile sau aproape că scapă de sub control.

După ce ţi-ai plătit datoriile şi te-ai pregătit pentru vremuri grele, poţi să începi să pui bani deoparte pentru lucrurile importante. Toţi acei bani pe care nu-i cheltui pe lucruri de care nu ai nevoie, pot fi puşi deoparte, investiţi sau folosiţi pentru a cumpăra confort şi securitate. Dacă apare o posibilitate de a investi într-o afacere, ai un fond la care poţi apela.

Ai lucrat din greu pentru a schimba modul în care gândeşti, aşa că fii sigur că te bucuri de beneficii mulţi ani de acum înainte.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet