Danileţ, către Gîrbovan: Când primeşti un post în şedinţa de partid, crezi că vei avea independenţă ca ministru?

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ a postat duminică, pe pagina sa de socializare, o serie de 12 întrebări adresate Danei Gîrbovan, nominalizată de către premierul Viorica Dăncilă pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Cristi Danileţ aminteşte faptul că Dana Gîrbovan a fost respinsă de două ori să devină membru CSM, că are experienţă şi pregătire pe litigii de muncă şi nicidecum pe combaterea corupţiei sau a traficului de persoane şi o întreabă pe aceasta cum îşi poate imagina că va fi independentă ca ministru dacă postul îi este oferit în cadrul unei şedinţe de partid.

„Pun nişte întrebări la care tot eu răspund:

– dacă nu ai condus o instituţie sau măcar un departament al unei instituţii în viaţa ta, cum ai putea conduce un minister?

– dacă ai dat examen din dreptul familiei şi rezolvi litigii de muncă, cum ai putea să conduci lupta împotriva corupţiei şi traficului de persoane?

– dacă de două ori colegii magistraţi te-au respins când ai candidat ca membru CSM, cum poţi să mai spui că reprezinţi interesele magistraţilor?

– când mai ai 7 ani până să îţi închei oficial cariera de magistrat, oare cum poţi să dai cu piciorul la asta pentru un post politic de cel mult 1 an?

– când tu urmăreşti ocuparea unui post politic în stat, cum poţi să conduci timp de ani de zile o asociaţie de magistraţi care are în statut prevederi vizând separarea de politic?

– când tu refuzi să spui câţi membri are ONG-ul din care faci parte, cum ai putea să conduci un minister care va trebui să fie exemplu de respectare a legii informaţiilor publice şi a celei privind transparenţa decizională?

– când afirmi că magistraţii ar putea fi acoperiţi şi că declaraţiile lor anuale şi autentice sunt insuficiente, reproşând membrilor CSM că nu dezvăluie informaţii clasificate, cum ai putea face parte din CSAT unde se folosesc doar asemenea informaţii?

– când ai criticat organisme europene şi ai negat caracterul obligatoriu al angajamentelor internaţionale, cum vei putea da ochii cu experţii europeni şi să pui în aplicare conţinutul MCV?

– când o televiziune e patronată de un condamnat penal care duce o cruciadă antimagistrati şi antijustiţie, cum poţi apărea acolo şi accepta să fii susţinută de acel trust de presă?

– când ai susţinut legi antijustitie, împotriva avizului negativ al CSM şi a opiniei a 4000 de magistraţi asumată individual plus a 500 de adunări generale ale instanţelor şi parchetelor, cum ai putea (cel puţin) să prezervi reforma justiţiei?

– când primeşti telefoane de la oameni politici din conducerea statului şi negociezi funcţii, cum mai poţi să pretinzi că eşti magistrat independent?

– când ţi se oferă un post politic în şedinţă de partid, cum poţi să crezi că vei avea independenţă ca ministru?

Însă accept că trăim în ţara tuturor posibilităţilor, aşa că răspund tot eu: ‘Pentru că pot!'”, a scris Danileţ pe Facebook.

Întrebările lui Danileţ vin în contextul în care duminică, Dana Gîrbovan a anunţat, pe pagina sa de socializare, 12 obiective pe care susţine că îşi propune să le îndeplinească în cazul în care va ajunge ministru al Justiţiei. Printre acestea se numără inclusiv lupta contra corupţiei şi pentru întărirea independenţei justiţiei, aceasta în condiţiile în care confraţii ei de breaslă au acuzat-o că a sprijinit modificările legislative operate de PSD-ALDE, inclusiv cele ce minează independenţa justiţiei.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne