Dăncilă: Trebuie să continuăm guvernarea! ALDE a abandonat responsabilitatea, e o decizie de neînţeles

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis în unanimitate continuarea guvernării, în ciuda deciziei ALDE de a părăsi "corabia".

"Am convocat CEx, în urma deciziei ALDE de a abandona responsabilitatea guvernării. Am vrut să discut cu fiecare preşedinte de organizaţie, să vedem opinia din teritoriu, astfel încât la sfârşit să putem avea o decizie a acestui forum statutar. În unanimitate, colegii au susţinut că trebuie să continuăm guvernarea. Avem responsabilitate faţă de cei care ne-au acordat votul în 2016, avem responsabilitate pentru implementarea programului de guvernare, o responsabilitate pe care ne-am asumat-o împreună cu ALDE, dar iată că trebuie să ducem mai departe aceste lucruri doar PSD. Este foarte important pentru noi ceea ce se întâmplă cu România, dincolo de interesele politice, dincolo de deciziile politice avem responsabilitate de a asigura stabilitatea pentru ţara noastră, avem responsabilitatea de a ne ţine promisiunile în faţa românilor", a precizat Dăncilă.

Şefa PSD a reiterat faptul că social-democraţii vor continua guvernarea şi implementa în continuare programul de guvernare, "iar în eventualitatea în care ALDE a decis ca mâine miniştrii să îşi dea demisia, vom numi miniştri interimari până vom face noi numiri în Guvern".

"Pentru noi este o decizie de neînţeles din partea ALDE. Am încercat să vedem ce stă în spatele acestei decizii pentru că nu putem vorbi de restructurare, de un nou program de guvernare. Păi acest program de guvernare este programul cu care a (sic!) venit în faţa cetăţenilor împreună PSD şi ALDE. Înţelegeam dacă era vorba de o candidatură. Am înţeles că domnul Călin Popescu Tăriceanu a vrut să candideze din partea PSD, PSD a vrut propriul candidat. Înţelegeam dacă ieşea din coaliţie pentru a-l susţine pe domnul Tăriceanu pentru a-şi ridica partidul în sondaje, dar vedem că nici acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt lucruri pe care nu le înţelegem dar important este ce facem de acum încolo, care sunt următorii paşi şi ceea ce putem să facem pentru România şi pentru români", a declarat Dăncilă.

În cotinuare, şefa PSD a răspuns întrebărilor presei.

Reporter: Dacă tot vorbeaţi de următorii paşi, înţelegem că mâine îşi vor da demisia doar trei miniştri din patru. În primul rând, să ne spuneţi cum aţi convins-o pe Ramona Mănescu să rămână în Executiv şi cine sunt miniştrii interimari propuşi de PSD?

Dăncilă: Doamna Mănescu va rămâne în Executiv. Are proiecte în ministerul pe care îl conduce şi eu cred că a dat dovadă de foarte multă responsabilitate. Dincolo de interesele din punct de vedere politic, dincolo de acţiunile de partid, trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă cu imaginea României pe plan extern, să asigurăm stabilitate pe plan intern. Din acest considerent doamna Ramona Mănescu a decis să rămână în Guvern. Bineînţeles, dacă şi alţi miniştri vor decide acest lucru îşi vor continua mandatele.

În eventualitatea în care ceilalţi miniştri îşi depun demisia, atunci sunt miniştri în guvern care vor prelua interimat cele trei portofolii. Ne-am gândit pentru Energie să fie preluat de ministrul Economiei - Nicolae Bădălău, pentru Ministerul Mediului – Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, iar pentru Relaţia cu Parlamentul – Radu Oprea (ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi Comerţ).

Reporter: Doamna premier, care este planul PSD, cât veţi sta cu aceste interimate, veţi folosi toate cele 45 de zile şi cum veţi face în Parlament să reuşiţi să obţineţi o majoritate? Negociaţi cu UDMR, cu minorităţile, cu cei de la ALDE sau cei de la Pro România, ne puteţi spune?

Dăncilă: Bineînţeles că vom încerca negocieri pentru a obţine o majoritate în Parlament, ştim că este necesară. Nu pot să vă spun acum punct cu punct ceea ce vom face, dar vom folosi toate pârghiile astfel încât acest Guvern să îşi ducă la capăt programul pe care l-a promis cetăţenilor.

Reporter: Termenul de 45 de zile, Guvernul dumneavoastră va veni în Parlament pentru a obţine un vot ...

Dăncilă: Vom vedea. Nu am luat încă deciziile referitor la acest aspect în CEx de astăzi. După cum ştiţi, la sfârşitul săptămânii avem CEx Naţional şi acolo vom creiona toţi paşii următori pe care îi va face PSD.

Reporter: Constituţia nu vă obligă să luaţi acest vot de încredere după schimbarea structurii politice a Guvernului?

Dăncilă: Ştiu că sunt cele 45 de zile. Am spus că ne vom întâlni în CEx Naţional. Vom vedea dacă aşteptăm cele 45 de zile, dacă vom veni mai devreme, vom vedea cum vom acţiona.

Reporter: Vot de încredere în Parlament?

Dăncilă: Să vedem, poate un vot de încredere, poate este o moţiune înainte, vom vedea cum decurg lucrurile.

Reporter: Vă aşteptaţi la blocaje din partea preşedintelui Iohannis apropo de interimate?

Dăncilă: Nu pot să ştiu ceea ce face domnul preşedinte Iohannis. Am avut destule blocaje din partea domniei sale, este posibil să avem blocaje şi în perioada următoare.

Reporter: Spuneaţi că astăzi veţi discuta despre remanierea pe care aţi făcut-o până acum în Guvern.

Dăncilă: Da, am discutat cu domnul preşedinte. L-am anunţat că am trimis nominalizările către Cotroceni.

Reporter: De ce nu aţi... domnului Călin Popescu Tăriceanu restructurarea pe care oficial cel puţin o cere? V-a cerut şi altceva? Şi dacă voia doar restructurarea, de ce nu i-aţi oferit acest lucru?

Dăncilă: Pentru că, ca să faci restructurarea îţi trebuie să ai o majoritate largă în Parlament. Trebuie să te asiguri că atunci când se votează restructurarea, tu poţi să aduci pentru vot deputaţii şi senatorii care să asigure o majoritate. Am considerat că nu este timpul să ne ocupăm acum de această restructurare. Vin alegerile prezidenţiale, trebuie să fim foarte concentraţi pe alegerile prezidenţiale iar în acelaşi timp, pentru mine, prioritar este programul de guvernare... dacă făceam restructurarea, trebuia pe acelaşi program sau pe un program nou, dar atunci ce făceam? Veneam cu un program de guvernare din 2016 pentru care cetăţenii ne-au votat, venim acum, face restructurare şi venim cu un alt program de guvernare. Eu cred că trebuie să dăm dovadă de consecvenţă şi că trebuie să ne ţinem promisiunile în faţa electoratului.

Reporter: Riscul nu este mai mare acum, având un Guvern minoritar, să pierdeţi votul de încredere în Parlament în urma schimbării structurii politice decât ar fi fost la restructurare când îi aveaţi şi pe cei de la ALDE alături?

Dăncilă: Sunt anumite lucruri care se pot accepta şi anumite lucruri care nu se pot accepta. Eu cred că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu ştia despre modul în care este alcătuit Guvernul atunci când a plecat cu PSD la guvernare. Ca să schimbăm acum... probabil dacă schimbam venea cu un alt motiv, şi un alt motiv, şi de fiecare dată mai intervenea ceva. Cert este că ALDE a vrut să iasă de la guvernare şi să se alăture Pro România.

Reporter: Au fost astăzi colegi de-ai dvs în şedinţă care au cerut totuşi ieşirea de la guvernare argumentând fiecare anumite motive. Consideraţi că decizia de ieşire de la guvernare se opreşte aici sau veţi relua această discuţie la sfârşitul săptămânii?

Dăncilă: Dimpotrivă, colegii au susţinut să nu ieşim de la guvernare pentru că nu vrem să ne dezamăgim electoratul. Oamenii ne-au votat că să ducem guvernarea la capăt, nu că să o abandonăm sau să ne dăm demisia sau să spunem „Gata! ne-am săturat şi plecăm acasă!”. Suntem un partid serios şi atunci când ne asumăm anumite lucruri, le ducem până la capăt. Dacă va fi o moţiune de cenzură, dacă va trece acea moţiune de cenzură, ne supunem votului Parlamentului şi asta este situaţia. Dar am spus şi repet: sunt un om puternic, am alături de mine o organizaţie foarte puternică şi cred că trebuie să dăm dovadă de putere şi de determinare până la capăt.

Reporter: Îl mai aveţi alături de dvs şi pe domnul Teodorovici?

Dăncilă: Am alături de mine şi pe domnul Teodorovici şi pe dl Mihai Fifor, preşedinţii de organizaţii, am alături de mine întreaga organizaţie PSD la nivel naţional.

Reporter: Domnul Robert Negoiţă ...

Dăncilă: Domnul Robert Negoiţă este suspendat din PSD. Ştim foarte bine că tot ceea ce nu trebuie să facă PSD este evocat de domnul Robert Negoiţă.

Reporter: Vă este teamă de alegerile anticipate?

Dăncilă: Nu, nu îmi este teamă de alegerile anticipate. Singura mea teamă este să nu pierdem încrederea oamenilor. Şi voi face tot ce este posibil să creăm acel val de încredere al cetăţenilor în PSD. Singura mea temere este să nu îi dezamăgim şi voi face tot ce ţine de mine şi de PSD să nu dezamăgim oamenii...

Nu am primit niciun refuz. Astăzi au fost la Bruxelles atât Rovana Plumb cât şi Dan Nica.

Reporter: Se consideră că în acest moment, prin această ambiţie de a nu ieşi de la guvernare, PSD se duce cu capul în zid.

Dăncilă: Este părerea fiecăruia. Fiecare este liber să spună ceea ce gândeşte. Unii spun: domnule, se ţine PSD de scaun, nu vrea să iasă de la guvernare. Eu spun că este vorba despre responsabilitate. Responsabilitate faţă de această ţară şi faţă de acest popor. Nu putem ca fiecare dintre noi să gândim numai din punct de vedere electoral şi să vedem ce ne aduce procente sau prin ce scădem în preferinţele electoratului şi să luăm deciziile în funcţie de acest aspect. Indiferent dacă PSD va pierde, poate, eu vreau să cred că am făcut ceea ce trebuie şi că nu am dus ţara în instabilitate, nu am adus un prejudiciu de imagine pe plan extern României.