Dăncilă îi scrie lui Iohannis pe Facebook: Cere "completarea" pactului naţional cu "principiile" lui Dragnea

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a cerut vineri seară, via noul său cont de Facebook, preşedintelui Klaus Iohannis să includă în pactul politic naţional pe care tocmai l-a propus o serie de noi aspecte dorite de PSD, astfel încât "să putem spune cu toţii că ne angajăm la cele mai bune măsuri şi obiective pentru România".

"Am ascultat cu mult interes declaraţiile domnului preşedinte Iohannis de astăzi referitoare la Acordul Politic Naţional propus partidelor. Cred că este momentul ca preşedintele să iasă din logica de campanie electorală şi să îşi ia în serios atribuţiile constituţionale, concentrându-se pe ceea ce avem obligaţia să implementăm după rezultatele ultimelor alegeri. Românii nu au votat pentru ca voinţa lor să fie negociată între partide politice, au votat pentru că îşi doresc ca ceea ce au decis prin vot să fie transpus într-o legislaţie clară. Pentru asta nu este nevoie de înţelegeri între partide, ci de proiecte care să reflecte decizia oamenilor", a declarat Viorica Dăncilă.

Şefa Executivului a transmis că partidul pe care acum îl conduce susţine categoric demersurile esenţiale pentru consolidarea parcursului european al României.

"Şi tocmai de aceea credem că domnul preşedinte nu poate să omită din acest acord un set de principii şi obiective absolut obligatorii pentru ţara noastră: înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii, condamnarea ingerinţelor de orice fel în actul de justiţie - inclusiv a protocoalelor secrete - sau înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii. Sunt drepturi ale românilor, ca cetăţeni europeni, şi nu acceptăm omiterea lor dintr-un acord politic naţional. Îmi doresc să avem în vedere voinţa exprimată şi interesele celor pe care îi reprezentăm, în niciun caz stratageme electorale şi jocuri de imagine. Nimeni nu ar trebui să îşi permită încercarea de a negocia politic dorinţa cetăţenilor exprimată prin vot", a precizat Viorica Dăncilă.

În final, premierul i-a adresat un mesaj lui Klaus Iohannis: "Vă propun, aşadar, domnule preşedinte, să acceptaţi completarea acestui acord prin includerea aspectelor de mai sus, ca să putem spune cu toţii că ne angajăm la cele mai bune măsuri şi obiective pentru România".

În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis declara, la Alba Iulia, că pactul pe care l-a propus partidelor este un pas în punerea în practică a referendumului şi că PSD-ul este singurul partid care "face fiţe" şi încearcă să se eschiveze de la semnarea lui.

"M-aţi întrebat despre acel pact. După ce am făcut consultări cu partidele, şi mi s-a părut normal ca după alegeri să chem partidele şi să discutăm cum să punem în practică (referendumul), le-am propus un pact. PNL imediat a ieşit şi a spus foarte bine, semnăm acest pact. Este exact ce vor românii, asta am scris în pact. Să schimbăm Constituţia aşa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanţele, să interzicem amnistia, dar şi să revenim la discuţia pe legile justiţiei care au fost stricate şi le-am spus-o în faţă la consultări pesediştilor: ‘Voi le-aţi stricat, nu aveţi decât să veniţi să le reparaţi la loc’. Mi se pare normal. În acelaşi fel, le-am propus să se mişte, dar iute, şi să schimbe legislaţia şi organizarea pentru alegeri. Aţi văzut că iarăşi în străinătate şi-au bătut joc de românii noştri. Au stat oamenii cu miile, la cozi, mulţi în ploaie, mulţi au rămas afară seara. Nu se poate! Cam aceste lucruri le-am scris frumos în pact", a afirmat Iohannis.

În ceea ce priveşte pactul propus partidelor, şeful statului a precizat că, dacă PNL şi USR au răspuns afirmativ, social-democraţii "fac fiţe" şi în timp ce lumea se aşteaptă ca politicienii să facă ceea ce trebuie, PSD bazându-se pe "majoritatea toxică" pe care o are, recurge la tot felul de "şmecherii" pentru a nu semna pactul respectiv.

"PNL a zis 'Da'. USR, care a avut de asemenea un rezultat notabil a spus 'Da' – deci PNL şi USR fără condiţii semnează. Cine face fiţe? PSD! După ce şi-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar. Lumea se aşteaptă acum să facă ce trebuie. Nu fac. De ce nu fac, fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Aţi văzut, au venit cu fel şi fel de poveşti: 'Domnule, hai că trebuie să mai adăugăm şi una, şi alta'- chestiuni de ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Deci acum PSD caută tot felul de şmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile justiţiei, să nu repare legile pentru următoarele alegeri şi atunci trebuie să înţelegem bine ce înseamnă asta. Până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament lucrurile se vor schimba greu şi oamenii trebuie să înţeleagă că aici e nevoie de multă voinţă şi multă determinare pentru a trece prin toate alegerile", a afirmat preşedintele Iohannis.

Reamintim că şeful statului le-a propus partidelor parlamentare, după consultările de la Cotroceni, un pact politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne