Dăncilă: Ameninţarea cu opţiunea nucleară, un lucru periculos! O să-i cer lui Timmermans ca românii să fie respectaţi

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a arătat "dezamăgită", miercuri, la Ploieşti, de atitudinea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a trimis recent o scrisoare în care avertiza că ţara noastră riscă să fie sancţionată dacă intră în vigoare modificările Codurilor penale.

"Nu am răspuns încă domnului Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. E pentru prima dată. Şi 9 ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar am văzut multe Comisii europene. Dar mie mi se pare că acum se acţionează politic. Şi în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri să trimiţi o astfel de scrisoare Guvernului României mi se pare nepotrivit. Şi o să explic de ce am făcut această afirmaţie. Guvernul nu a luat nicio decizie pe justiţie. Deci nu se poate imputa Guvernului ca a luat o decizie legată de ce se reproşează în scrisoare. Al doilea lucru: Parlamentul României e legislativul. E ales prin votul cetăţenilor. E dreptul Parlamentului să legifereze. Şi asta a făcut Parlamentul României. Iar ca să ceri Guvernului să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul, iar nu se poate, pentru că ştim că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Noi suntem Executiv. Nu putem să intervenim pe legislaţie dată de Parlamentul României. Dar, repet, rolul Parlamentului e să legifereze. Şi asta a făcut", a declarat Viorica Dăncilă.

În acelaşi timp, premierul a catalogat drept "un lucru periculos" ameninţarea lansată de liderul european.

"Faptul că vine cu acea ameninţare, cu articolul 7, mi se pare un lucru periculos. Da, ştiu că dacă activezi art. 7 nu poate să existe MCV, dar în scrisoare mai vorbeşte Timmermans despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuţii în cadrul Parlamentului European. Mi se pare chiar grupul ALDE a venit cu o propunere cu un mecanism pentru toate statele membre pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor membre. Tocmai vorbeam de dublu standard şi vedem că acesta se încearcă să fie aplicat din nou. Am să îi răspund şi o să cer ca ţara mea şi românii din această ţară să fie trataţi în mod corect şi să fie respectaţi ca şi ceilalţi cetăţeni din UE. Mi se pare o abordare care nu e corectă. Noi şi aşa avem MCV aplicat doar pentru România şi pentru Bulgaria, să nu uităm – Croaţia a intrat în urma noastră dar nu are acest mecanism – eu sper ca să dăm credibilitate instituţiilor europene, să avem o Europa puternică şi unită pe care ne-o dorim noi toţi, că suntem pro-europeni, trebuie să dăm încredere cetăţenilor din toate statele membre, din România, că sunt trataţi în mod corect şi în mod egal", a afirmat Viorica Dăncilă.

Reamintim că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a adresat o scrisoare primilor patru oameni din statul român pentru a-i anunţa pe aceştia că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE (opţiunea nucleară) în cazul României dacă modificările la Codurile penale vor intra în vigoare.

"Dacă îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alţi paşi negativi sunt făcuţi, precum promulgarea ultimelor modificări la Codurile penale, Comisia va declanşa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările şi a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile şi recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referinţă ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin şi în mod satisfăcător", se arată în scrisoarea lui Timmermans.

Mai amintim că Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancţiune politică pentru un stat membru UE şi înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei ţări în Consiliul UE. Iar dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu îşi mai poate apăra practic interesele în interiorul UE.

"Rule of law Framework" este o procedură declanşată atunci când există indicii clare de ameninţare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne