Dana Gîrbovan, nemulţumită de CEDO: CCR a fost atacată pe nedrept în cazul Kovesi
alte articole
Judecătoarea Dana Gîrbovan, care a fost la un moment dat propusă de PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a criticat, la Marius Tucă Show, decizia CEDO în cazul Kovesi, despre care spune că a fost “destul de superficială”.
„A fost din nou atacată CCR pe motiv că ar fi îngrădit un drept fundamental al doamnei procuror-şef. În realitate, dacă citim cele două decizii [CEDO şi CCR - n.r.] cu atenţie, o să observăm că nu a existat nici măcar o sferă de interferenţă între cele două”, a afirmat judecătoarea.
Potrivit magistratului, CCR face o analiză a raporturilor între autorităţile statului în cadrul constituţional, adăugând că, în nicio clipă, CCR nu a analizat dreptul titularului funcţiei, adică Laura Codruţa Kovesi, de a ataca sau a nu ataca propunerea ministrului de revocare de la şefia DNA.
„CCR nu face niciun fel de referire la limitele controlului pe care instanţele le-ar putea face cu privire la decizia de revocare. S-a rezumat la a analiza care este rolul ministrului, al preşedintelui în raportul acesta şi care sunt limitele controlului administrativ într-o eventuală cerere a ministrului, fără să vizeze persoana. Pe de altă parte, CEDO [...] priveşte problema strict din punctul de vedere al dreptului individual”, a afirmat Dana Gîrbovan.
De asemenea, judecătoarea a susţinut că, în opinia sa, decizia CEDO este “destul de superficială, pentru că nu are în vedere aceste considerente”, menţionând că există planuri diferite în decizia CEDO şi CCR.
„CEDO nu face această analiză a modului de numire. Spune că în România, chestiunile ce privesc cariera magistraţilor pot fi atacate în contencios. Şi aşa este. Dar nu poţi să pui sub semnul egalităţii o numire prin concurs [...] şi o numire făcută pe fundamente politice”, a mai declarat judecătoarea Gîrbovan.
Reamintim că, pe data de 5 mai, CEDO a prezentat decizia în cazul fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, care contestase hotărârea de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Astfel, CEDO i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi, declarând destituirea acesteia din funcţie, în 2018, ca fiind nelegală.
În plângerea depusă la CEDO la începutul lunii ianuarie a anului trecut, fosta şefă a DNA afirma că i-au fost încălcate mai multe drepturi. Kovesi susţine că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa constituţională a hotărât revocarea sa fără să o fi citat, deci fără a-i da posibilitatea de a se apăra. Fosta şefă DNA mai susţine că decizia CCR nu a putut fi contestată şi că, în consecinţă, nu i-au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.