Daily Telegraph: Fostul premier britanic Blair “îl sfătuieşte în secret” pe Macron cu privire la oprirea Brexitului

Fostul premier britanic Tony Blair.
Fostul premier britanic Tony Blair. (Getty Images)

Fostul premier britanic Tony Blair ar fi discutat în secret cu lideri ai unor puteri străine încercând să submineze Brexitul, potrivit unei publicaţii britanice.

Globalistul Blair – cunoscut printre altele pentru implicarea Marii Britanii în războiul din Irak sub un pretext fals şi care a profitat de retragerea din guvern asumându-şi roluri de consiliere şi de speaker extrem de profitabile care i-au adus zeci de milioane de lire – l-a sfătuit în secret pe preşedintele francez Emmanuel Macron despre modul în care ar putea opri Brexitul.

Emmanuel Macron a primit sfaturi de la Tony Blair cu privire la modalitatea în care ar putea fi oprit Brexitul, a susţinut publicaţia britanică Daily Telegraph, citând “surse din Paris”. Sursa citată raportat că Blair a discutat cu Macron şi s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre Brexit şi ar fi sfătuit Bruxelles-ul să nu ofere britanicilor nicio concesie. În plus, Blair ar fi declarat că, confruntându-se cu astfel de tactici dure, Londra va renunţa în cele din urmă la Brexit.

Potrivit unui raport publicat de Breitbart în 2018, Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, s-a întâlnit la rândul său cu membri ai Institutului Tony Blair.

Recentele afirmaţii au avut loc după o propoziţie inclusă într-un raport publicat duminică de Times, care a susţinut, citând unele surse, că Blair i-ar fi declarat liderului francez: “Trebuie să rămâi ferm pe poziţie şi atunci vom rămâne [în UE]”.

Un membru al Parlamentului britanic, care a discutat cu publicaţia The Telegraph despre afirmaţiile legate de comportamentul lui Blair, a precizat că este fără precedent în istoria britanică modernă ca un fost premier să lucreze împotriva propriei sale ţări, susţinând puteri străine în mod direct cu scopul de a înfrânge Regatul Unit în negocieri privind suveranitatea. Politicianul a adăugat că comportamentul lui Blair este “complet inacceptabil”.

Un purtător de cuvânt al fostului premier Blair a declarat pentru The Telegraph: “Nu comentăm întâlnirile private”.

Afirmaţiile privind comportamentul lui Blair reprezintă cea mai recentă evoluţie în lobbyul neîncetat împotriva Brexitului, el susţinând campania premierului de la acea vreme David Cameron de a menţine Marea Britanie în bloc înaintea referendumului din 2016 pentru Brexit. După ce ţara a ales ieşirea din UE, Blair a schimbat tactica şi a lansat o campanie pentru organizarea unui al doilea referendum la doar câteva zile după finalizarea numărării voturilor primului referendum.

În 2018, Blair a continuat demersul în termeni mai fermi, declarând în Portugalia că “mă opun 100% Brexitului... Până în ultima clipă, voi face tot ce voi putea pentru a-l opri”.