Marea Britanie şi UE anunţă un progres în discuţii. Brexitul supus astăzi la vot

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a afirmat luni că a obţinut garanţii legale din partea Uniunii Europene care ar trebui să îi convingă pe parlamentarii britanici să susţină acordul pentru Brexit, potrivit Deutsche Welle.

Camera inferioară a Parlamentului va vota astăzi acordul pentru Brexit, după ce l-a respins în luna ianuarie cu 432 de voturi la 202. Premierul speră că noile garanţii vor ajuta de această dată la formarea unei majorităţi care să adopte acordul pentru Brexit.

Garanţiile vor asigura că cea mai controversată previziune a acordului, aşa-numitul “backstop irlandez”, va fi aplicată doar temporar după ce Marea Britanie va ieşi din bloc în 29 martie.

“Parlamentarii au fost clari în privinţa faptului că sunt necesare schimbări legale la backstop. Astăzi am obţinut schimbările legale”, a declarat May reporterilor la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

May a declarat că ambele tabere au căzut de acord asupra a trei documente – un “instrument comun”, o declaraţie comună şi o declaraţie unilaterală – care vor însoţi principalul acord pentru Brexit:

- “instrumentul comun”, care are caracter obligatoriu, va permite Marii Britanii să conteste UE în instanţă dacă blocul va încerca să aplice backstop-ul pe termen nelimitat şi, dacă a reuşit, să îl suspende.

- declaraţia comună cere ca ambele părţi să convină asupra unei înţelegeri comerciale post-Brexit înainte ca perioada de tranziţie să expire în decembrie 2020. Acest lucru ar evita necesitatea aplicării backstop-ului.

- de asemenea, Marea Britanie va face o declaraţie unilaterală că backstop-ul nu va mai fi aplicat în cazul eşuării discuţiilor privind viitorul acord comercial.

Backstop-ul urmăreşte să menţină o frontieră deschisă între Irlanda de Nord, care este teritoriu britanic, şi Republica Irlanda, un stat UE, în cazul în care cele două tabere nu reuşesc să ajungă la un acord comercial post-Brexit.

Însă mulţi parlamentari britanici pro-Brexit au respins acordul negociat de May deoarece se tem că backstop-ul ar putea forţa Marea Britanie să urmeze regulile UE pe termen nelimitat în cazul în care discuţiile comerciale eşuează.

Liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie din Marea Britanie, a declarat că cele trei documente nu sunt suficiente şi a cerut colegilor săi să voteze împotriva acordului.

“Acordul din această seară cu Comisia Europeană nu conţine nimic care să se apropie de schimbările promise de Theresa May”, a susţinut Jeremy Corbyn.

În cazul în care acordul pentru Brexit nu obţine majoritate de voturi, parlamentarii vor vota miercuri dacă exclud un Brexit fără acord. Dacă excluderea va fi votată, atunci parlamentarii vor trebui să voteze prelungirea termenului limită pentru Brexit în sesiunea parlamentară de joi.

La conferinţa de presă din Strasbourg, la care a participat împreună cu premierul britanic, Juncker a avertizat parlamentarii britanici că blocul nu va redeschide negocierile dacă aceştia vor vota împotriva acordului lui May.

“În politică, uneori obţii o a doua şansă. Contează ce faci cu ea. Deoarece nu va exista o a treia şansă”, a precizat Juncker.

“Daţi-mi voie să mă exprim clar în privinţa alternativelor: se adoptă acest acord sau este posibil ca Brexitul să nu mai aibă loc”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.