Ministru britanic demisionează din cauza deciziei premierului May de a amâna Brexitul

Ministrul britanic al Agriculturii, George Eustice
Ministrul britanic al Agriculturii, George Eustice (Wikimedia.org)

Ministrul britanic al Agriculturii, George Eustice, a demisionat din cauza deciziei premierului britanic Theresa May de a permite Parlamentului să amâne retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Eustice - responsabil pentru problemele legate de agricultură, pescuit şi alimente - şi-a anunţat demisia joi, afirmând că este nemulţumit de decizia lui May de a permite Parlamentului să voteze amânarea Brexitului.

May a declarat în Camera Comunelor în această săptămână că parlamentarii vor avea şansa să prelungească mecanismul legal de retragere din UE după data limită oficială – 29 martie – în cazul în care acordul pentru Brexit va fi respins în Parlament.

Eustice a afirmat că extinderea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea Marii Britanii din UE, o clauză pe care britanicii au declanşat-o după referendumul din iunie 2016, va reprezenta umilirea ţării.

“Mi-e teamă că evoluţiile din această săptămână vor duce la o serie de evenimente care vor culmina cu faptul că UE va dicta termenii oricărei cereri de prelungire şi cu umilirea finală a ţării noastre”, a precizat ministrul în scrisoarea de demisie.

Eustice a mai afirmat că premierul a fost subminat de miniştri şi parlamentari care încearcă să anuleze Brexitului şi să nu ţină cont de voinţa poporului britanic.

În pofida opoziţiei parlamentare imense faţă de strategia ei pentru Brexit, May a indicat că va fi pregătită să scoată Marea Britanie din UE fără un acord la sfârşitul acestei luni.

Totuşi, în timp ce încearcă să convingă Camera Comunelor să aprobe acordul, premierul a declarat marţi că parlamentarii ar putea vota pentru prelungirea Articolului 50 încă trei luni în cazul în care acordul de retragere, semnat de UE în noiembrie 2018, va fi respins în cadrul unui al doilea vot în 12 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe