Daea, despre coafezele şi "miliţienii" din Ministerul Agriculturii: Pentru mine, românii sunt toţi laolaltă

Petre Daea
Petre Daea (Epoch Times România)

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a avut, luni, o intervenţie telefonică la Digi 24, unde, întrebat în legătură cu angajarea de coafeze şi “miliţieni” în structurile Ministerului Agriculturii, a precizat că, pentru el, românii “sunt toţi laolaltă” şi că toate angajările s-au făcut în baza legii.

“Doamnă, mi-e greu să fac o asemenea afirmaţie şi v-aş ruga să credeţi că am un respect tare mult pentru români, şi românii, pentru mine, sunt toţi laolaltă, inclusiv dumneavoastră. Şi nu aş vrea să fac aprecieri vizavi de angajarea în Minister pentru că ea tot timpul s-a făcut în baza legii. Indiferent unde aţi analizat dumnevoastră, indiferent în ce structură. Nimeni nu îşi poate permite, un ministru nu îşi poate permite să încalce legea”, a afirmat Daea.

Remarcile sale vin în contextul în care, actualul ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susţinut că la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au fost făcute sute de transferuri de la entităţi private, ajungându-se ca “miliţieni” şi coafeze să fie angajate ca specialişti.

“Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. […] La AFIR au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi tot felul de 'specialişti' angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020”, a punctat Oros. Alte detalii aici

Intervenţia telefonică a fostului ministru Daea a avut loc în cadrul aceleiaşi emisiuni în care a fost invitat şi ministrul Adrian Oros, acesta din urmă discutând despre faptul că au fost primite la Ministerul Agriculturii cereri de despăgubiri pentru pagube produse peştilor în zone unde se cultivă rapiţă şi orez, subliniind că în unele cazuri cuantumul despăgubirilor era suspect de mare.

În ceea ce priveşte faptul că există suspiciuni că aceste despăgubiri s-ar fi dus către anumite entităţi, inclusiv o firmă a fiicei fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, liderul PSD a răspuns: “Să nu vă faceţi nicio grijă privind activitatea ministrului Daea că ar fi favorizat pe cineva vreodată, undeva, şi mai ales pe cei din familie. Este exclus acest lucru”.

De altfel, Daea i-a transmis ministrului Oros să fie foarte atent la ce spun oamenii din jurul lui şi foarte prudent la afirmaţii pentru “că s-ar putea să facă rău ţării!”

“Când faci o asemenea afirmaţie trebuie să vii punctual. [...] Dar ca să spunem la general că sunt suspiciuni, că s-au făcut, că s-au dat pe rapiţă, dumneavoastră nu înţelegeţi că, sigur, este de înţeles, este uşor de înţeles, nu prea greu, că se fac aceste afirmaţii... pleacă acolo unde vin aceşti bani, la Comisia Europeană. Şi iată că, până la verificarea domnului ministru sau a oamenilor din subordinea domnului ministru există această suspiciune, că în România nu s-a respectat directiva 57, privind Natura 2000 [...] care pune în pagina juridică proceduri şi conduita pe care să o realizeze fiecare din cei care acced la aceste sume. E exclus să se fi întâmplat aşa ceva, şi dacă există o asemenea situaţie dumnealui [ministrul Agriculturii – n.r.] este obligat să o ducă până la capăt şi să ia măsuri cuvenite”, a precizat Daea.

Mai mult, fostul ministru a atras atenţia că înainte să se facă asemenea afirmaţii trebuie să fie cunoscută situaţia exactă, adăugând că “nu e prima dată când facem afirmaţii şi apoi ne acoperim de scuze în condiţiile în care am făcut rău ţării”.

La rândul său, Adrian Oros şi-a apărat remarcile, subliniind că “am spus doar ce am constatat deja” şi că va veni în maxim 10 zile cu “rezultate concrete”.

“Eu am vrut să spun lucrurile pe care le-am constatat şi îngrijorarea domnului ministru faţă de agricultura şi piscicultura românească este legitimă. Dar eu am găsit doar 26% grad de absorbţie pentru piscicultură şi operaţiuni piscicole şi este ridicol de puţin. În schimb am găsit aceste dosare de despăgubiri, în opinia mea, la nişte sume uriaşe şi total nejustificate pe care o să le cercetăm. Acele dosare care nu sunt corecte nu vor fi plătite şi le vom înainta organelor de specialitate”, a transmis Oros.

Întrebat dacă situaţia aceasta a fost cauzată de politicile Ministerului Agriculturii, Oros a explicat că Ministerul, prin autoritatea de management pentru piscicultură şi operaţiuni piscicole, “trebuie să monitorizeze foarte atent ce se întâmplă cu aceste plăţi”.

“De asemenea, trebuie să monitorizeze foarte atent proiectele aflate în derulare. Ar fi trebuit să fie mai atenţi ca acel grad de absorbţie să fie mult mai mare. [...] Nu am spus că dânsul [Petre Daea – n.r.] e responsabil direct de aceste dosare, am spus ce am găsit în Minister”, a conchis ministrul Agriculturii.

Cu privire la gradul de absorbţie a fondurilor, Daea a precizat că în momentul în care a sosit la Ministerul Agriculturii, în domeniul pisciculturii erau foarte multe probleme privind accesarea fondurilor europene.

“Saltul acesta de 26% s-a întâmplat din fericire şi, sigur că este mic, şi am căutat soluţii pentru a mări acest grad de accesare. L-am găsit undeva sub 8% când am ajuns în Ministerul Agriculturii”, a adăugat Petre Daea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne