D'ale campaniei electorale. Semnături false pentru PNL

În timp ce partidele mici trudesc din greu să strângă semnături pentru a-şi înscrie oamenii în competiţia electorală, alte formaţiuni pur şi simplu le falsifică.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Pe măsură ce termenul de depunere a listelor de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile locale se apropie de final, "eforturile" partidelor de a strânge suficiente adeziuni par să se intensifice, ceea ce este perfect firesc. Se ridică însă o problemă - în timp ce în unele partide voluntarii muncesc zi lumină pentru a colecta semnături, în alte organizaţii se merge "pe scurtături."

Dacă atunci când se ajunge de vot, primarii găsesc resurse să-i scoată la urne inclusiv pe morţi, când vine vorba de semnături pentru înscrierea candidaţilor în competiţia electorală, una din scurtăturile la care mai recurg partidele este falsificarea acestora.

Pe masa redacţiei noastre a ajuns un teanc de foi cu numele, CNP-ul şi alte date de identitate ale unor cetăţeni, date care ar fi trebuit transferate într-un tabel cu semnături pentru candidaţii PNL, însoţite de semnături "din burtă".

Foile ne-au fost aduse de G.P, o tânără căreia, o cunoştinţă care se ocupă cu strânsul de semnături pentru PNL, i-a cerut să copieze nume cu nume de pe respectivele foi şi să le treacă în tabelul cu semnături de susţinere pentru candidaţii PNL, după care să semneze în dreptul fiecărui nume. Tinerei nu i s-au explicat de unde provine baza de date.

Cert este că, ne-a explicat G.P, acest caz nu este singular, ci vorbim de o reţea care face asta, cel puţin în Bucureşti. P.G. nu s-a adresat încă organelor de cercetare penală, dar s-a declarat cât se poate de dispusă să vorbească cu DNA-ul, dacă instituţia se va sesiza în acest caz.

Reamintim că potrivit legii 115/2015, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi lista de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne