Monica Macovei, revoltată: Legea prin care partidele se iartă de datorii, o fraudă electorală

Pline de datorii şi cu conturile blocate de Fisc, principalele partide parlamentare au adoptat o lege care le permite să intre în campania electorală fără să-şi facă griji pentru banii datoraţi. Legea este, în viziunea fostului ministru Monica Macovei, o imensă fraudă electorală.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Legea prin care partidele politice care au datorii se iartă de datorii este o fraudă electorală. Începem un an, în care avem două seturi de alegeri, cu o formă de fraudă electorală din partea PNL, PSD, ALDE, UDMR etc, a declarat, într-un interviu pentru RFI, europarlamentarul Monica Macovei.

"Legea va duce la o competiţie electorală inegală şi incorectă. Partidele care au datorii şi ale căror conturi au fost blocate de ANAF, tocmai pentru că au datorii şi banii din conturile lor trebuie să meargă la creditori – companii private de gaz, apă, telefoane etc -, au votat ca în timpul campaniei electorale să deblocheze aceste conturi. Practic, şi-au votat o lege pentru ei.

Este o lege discriminatorie, pentru că un cetăţean român care are datorii nu este iertat de nimeni de datorii. Câţi oameni nu şi-au pierdut case, maşini luate în leasing sau au poprire pe salariu? Nu sunt iertaţi de datorii. Cei care fac legile în Parlament, însă, se iartă singuri de datorii", a precizat fostul ministru de Justiţie.

Din perspectiva preşedintei M10, este vorba despre o lege care le aduce privilegii partidelor politice şi afectează activitatea ANAF, care îşi face treaba, blochează conturile acestor partide şi acum parlamentarii votează să le deblocheze.

"Este o lege care afectează şi activitatea firmelor private care trebuie să-şi recupereze banii pentru servicii şi bunuri care, în timp, au ajuns la aceste partide politice. Este foarte importantă această lege: dacă ai datorii şi conturile tale sunt blocate, trebuie să rămână blocate şi nu poţi primi bani în timpul campaniei electorale. De ce nu ţi-ai plătit datoriile la timp?

Care este diferenţa într-un partid care şi-a plătit datoriile sau nu are datorii, un om care şi-a plătit datoriile sau nu are datorii şi PNL, PSD, ALDE, UDMR etc? Nu ar trebui să fie nicio diferenţă. Dar parlamentarii partidelor cu datorii au votat pentru această mare diferenţă, ei să fie scutiţi de plată pe perioada campaniei electorale", a continuat Monica Macovei.

Liderul M10 i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis - de care depinde rezolvarea acestei probleme - să nu promulge controversata lege.

"Repet ceea ce a spus preşedintele: marea miză a acestui an este reconstrucţia încrederii în politică. Mă întreb: cum poate fi reconstruită încrederea populaţiei în partidele politice care îşi votează legi în interesul lor personal, îşi creează privilegii? Sper ca preşedintele să nu promulge această lege şi să revenim la normalitate. Nu mai există o ţară în care partidele din Parlament să se ierte singure de datorii", a subliniat macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne