Curtea Supremă publică motivarea la sentinţa dată lui Dragnea

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Judecătorii Instanţei supreme au motivat sentinţa dată în cazul lui Liviu Dragnea, pronunţată în urmă cu jumătate de an. Magistraţii îl descriu pe fostul lider social-democrat ca pe un personaj care, în urmă cu 10 ani, se purta ca un Dumnezeu al Teleormanului şi şi-a folosit ilegal enorma influenţă politică şi administrativă de care se bucura. Totul, pentru ca două angajate ale partidului să fie plătite ani buni din bani publici, anunţă realitatea.net.

Magistraţii mai susţin că pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul lider PSD Liviu Dragnea este suficientă şi proporţională, în raport cu circumstanţele reale şi personale, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine, precizează judecătorii Instanţei supreme în motivarea condamnării fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, citată de Agerpres.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în majoritate, în procesul de reanaliză efectivă a criteriilor de individualizare judiciară prevăzute în art. 72 din Codul penal 1969, consideră cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni ca fiind suficient şi proporţional, în raport cu circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine şi raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisă, respectiv încrederea în instituţiile publice şi relaţiile de serviciu, în conştientizarea consecinţelor unei infracţiuni de serviciu, din perspectiva funcţiei deţinute, neimpunându-se majorarea acestuia", precizează magistraţii în motivare.

Instanţa de apel a apreciat că, în raport cu cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani şi 6 luni închisoare, "privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcţiilor sancţiunii aplicate".

Judecătorii mai arată că infracţiunea pentru care a fost găsit vinovat Dragnea, instigare la abuz în serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani, iar gravitatea faptei sale este cu atât mai mare cu cât Liviu Dragnea avea la vremea comiterii faptelor, funcţia de preşedinte CJ.

"Astfel, cuantumul pedepsei stabilită de prima instanţă inculpatului Dragnea Liviu a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, în raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstanţele factuale reţinute, modalitatea de comitere fiind, prin îndemn, direct, personal, care a dat conţinut formei de participaţie a instigării, agravată de calitatea funcţiei deţinută de acesta, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, afectându-se încrederea funcţionarilor publici în raporturile de serviciu, precum şi cele interinstituţionale", au precizat judecătorii.