Curtea Supremă a Rusiei a redus detenţia lui Mihail Hodorkovski

Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit.
Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Roxana Rădulescu
06.08.2013

Curtea Supremă a Rusiei a redus cu două luni detenţia fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, unul din adversarii Kremlinului, care a criticat procesele din Rusia ca fiind ruşinoase şi motivate politic, relatează AFP şi RIA Novosti. Înalta instanţă a decis să reducă pedeapsa lui Hodorkovski şi a asociatului său Platon Lebedev, încarceraţi din 2003, la zeci ani şi zece luni de închisoare. În virtutea acestei decizii, fostul director-executiv al companiei petroliere Iukos va ieşi din închisoare în august 2014.

"Va fi ruşinos de legalizat această hotărâre printr-o decizie a Curţii Supreme", a declarat în cadrul audierilor Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, îmbrăcat în haine negre de deţinut, intervenind printr-o videoconferinţă din colonia de muncă Seghej. Fostul CEO al gigantului petrolier Iukos şi asociatul său au fost condamnaţi în 2005 pentru escrocherie şi fraudă fiscală la opt ani de închisoare. Această pedeapsă a fost majorată la 14 ani în decembrie 2010, în urma unui al doilea proces pentru furt de petrol şi spălarea a 23,5 miliarde de dolari. Ulterior, sentinţa a fost redusă cu un an, apoi cu doi ani în apel, urmând ca el să iasă din închisoare în octombrie 2014. Tatăl lui Hodorkovski, Boris, s-a arătat dezamăgit. "Două luni, enervant pentru o ţară întreagă", a declarat el.

Militanţii pentru drepturile omului, care au cerut anularea celei de-a doua condamnări şi eliberarea imediată, au declarat că vor face apel. "Avem posibilitatea de a sesiza prezidiul, cea mai înaltă instanţă a Curţii Supreme", a declarat avocatul Vadim Kliuvgant, citat de agenţia RAPSI. Profitând de acest nou proces, Hodorkovski a criticat violent utilizarea forţelor de ordine ruse în lupta contra oponenţilor regimului. "De la afacerea Iukos, Parchetul şi Comitetul de anchetă, de pe lângă Parchet, au devenit împreună cu televiziunile principalele instrumente de politică internă", a acuzat el. "Fie că este vorba de economie, de alegeri ori chiar religie, sintagma anchetei penale deschise a devenit expresia-cheie a regimului", a adăugat el.

Justiţia rusă este acuzată în mod regulat de apărătorii drepturilor omului că emite judecăţi bazate pe motivaţii politice, cum ar fi în cazul condamnării luna trecută a opozantului Aleksei Navalnîi, acuzat de escrocherie, o afacere fabricată, potrivit acestuia. Hotărârile judecătoreşti sunt nedrepte şi devin unul din principalele declanşatoare ale protestelor împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin, a apreciat Hodorkovski.

La sfârşitul lunii iulie, el a repurtat o victorie împotriva Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), primul său proces fiind considerat inechitabil de către judecătorii de la Strasbourg. CEDO nu a recunoscut însă motivaţia politică a acestei condamnări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor