Curtea de Conturi: Nereguli multiple în finanţarea clubului Petrolul Ploieşti

Marius Pena (Otelul Galati) inscrie in poarta lui Yann Sommer (FC Basel) in minutul 58 al meciului FC Basel - Oţelul Galaţi din Grupa C a Ligii Campionilor la fotbal. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
03.02.2013

Există mai multe nereguli în ceea ce priveşte finanţarea clubului de fotbal SC FC Petrolul Ploieşti de către autorităţile locale din Ploieşti, relevă un raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pentru anul 2011 în judeţul Prahova.

Autorităţile locale nu au putut prezenta documente justificative pentru suma de 3.051.000 lei, întrucât documentele nu au fost transmise către Primăria Ploieşti în calitate de asociat, iar din veniturile asocierii au fost reţinute de către clubul de fotbal, pentru activitatea proprie, sumele de 1.514.000 lei în anul 2011 şi de 1.210.000 lei în anul 2012, fără a avea acordul finanţatorului, Primăria Municipiului Ploieşti, conform raportului.

S-a constatat totodată că au fost efectuate plăţi nelegale în valoare de 612.000 lei în anul 2011 şi de 358.000 de lei în anul 2012, care nu au fost prevăzute de Regulamentul privind modul de decontare şi justificare a cheltuielilor angajate în baza contractului de asociere.

Există de asemenea nereguli în ceea ce priveşte finanţarea clubului Petrolul Ploieşti din fonduri publice ale autorităţilor locale, iar auditorii au constatat că antrenorul principal al echipei de fotbal a primit, pentru prestaţia sa în anul 2011, un salariu anual total de 767.000 de lei brut, bani proveniţi în majoritate de la bugetul local.

Inclusiv drepturile financiare ale jucătorilor FC Petrolul Ploieşti, respectiv rata de contract, primele de meci, bonusurile, alocaţia de hrană, chiriile pentru locuinţă, biletele de avion, finanţate necondiţionat din bugetul local al municipiului Ploieşti, au fost cu mult peste limita cheltuielilor de aceeaşi natură care se pot acorda personalului plătit din fonduri publice.

Pe de altă parte, jucătorii de la Petrolul au primit "prime de meci" mai mari cu 190.000 lei faţă de nivelul acestora stabilit potrivit contractelor de prestări servicii sportive încheiate pentru sezonul sportiv 2011 - 2012, iar pentru staff-ul echipei (antrenor, maseur, medic, personal contractual) au fost făcute plăţi în cuantum de 168.000 de lei "în afara regulamentului".

Deşi stadionul "Ilie Oana" din Ploieşti nu a fost dat legal în administrarea asociatului SC FC Petrolul SA Ploieşti, "în fapt acesta administrează baza materială pe care o utilizează după voinţa proprie", mai relevă raportul Curţii de conturi. În plus, stadionul "Ilie Oana" a fost refăcut cu fonduri publice.

Echipa de fotbal Petrolul Ploieşti este finanţată în prezent de către oamenii de afaceri Florian Walter şi de Daniel Capră, însă numele echipei şi palmaresul acesteia se află în proprietatea municipiului Ploieşti, ca şi stadionul pe care Petrolul joacă meciurile pe teren propriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor