Curtea de Conturi constată nereguli grave la Radiodifuziunea Română

Bugetul Radioului Public a fost prejudiciat cu sume consistente de bani, au constatat inspectorii Curţii de Conturi. Conducerea SRR neagă atât prejudiciile cât şi încălcarea prevederilor legale.
Sediul Radiodifuziunii Române
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)

În timp ce DNA a luat la puricat contractele comerciale încheiate de TVR în ultimii zece ani, în societatea soră a televiziunii publice, încă ignorată de procurorii anticorupţie, mai exact în Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), inspectorii Curţii de Conturi au constatat o serie de nereguli grave.

Neregulile constatate privesc remunerarea membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului Director, din contracte civile, încheierea unor contracte de achiziţie de servicii, înregistrarea veniturilor realizate, repartizarea profitului etc., fapte ce au adus prejudicii serioase bugetului SRR. Desigur, conducerea Radiodifuziunii neagă toate aceste acuzaţii şi susţine că a procedat legal.

Abateri constatate

Una dintre cele mai grave nereguli constatate de inspectorii Curţii de Conturi constă în faptul că SRR a încheiat, în perioada 2013-2015, contracte civile de prestări servicii cu membrii Comitetului Director al SRR pentru remunerarea acestora, deşi prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, legiuitorul nu a prevăzut dreptul respectiv cuantumul pentru remunerarea membrilor Comitetului Director, consecinţa fiind prejudicierea bugetului SRR cu suma totală de 2.469.920 lei, se arată în Raportul Curţii de Conturi.

Astfel, inspectorii au constatat că la nivelul SRR - sediul central în perioada 2013-2015 - valoarea remuneraţiei aferente membrilor CD a fost de :

Anul 2013 - 575.320 lei; anul 2014 - 387.600 lei; anul 2015 - 507.300 lei.

La nivelul structurilor teritoriale, în perioada 2013 - 2015, valoarea remuneraţiei aferentă membrilor CD a fost de:

Anul 2013 - 440.700 lei; anul 2014 - 351.000 lei; anul 2015 - 208.000 lei.

În total, a fost plătită suma de 2.469.920 lei membrilor CD al SRR, în perioada 2013- 2015.

Raportul mai relevă că "dreptul respectiv cuantumul remuneraţiei membrilor Comitetului Director au fost aprobate prin Hotărârea nr. 16/12.01.2011 a Consiliului de Administraţie al SRR, prin care s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Director al SRR precum şi Comitetelor Directoare ale Studiourilor Teritoriale, fără a se avea în vedere faptul că Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nu a prevăzut acest drept.

În consecinţă, inspectorii Curţii de Conturi recomandă conducerii SRR să întreprindă măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare potrivit legii, de la persoanele responsabile.

Punctul de vedere al reprezentanţilor SRR faţă de abaterea şi recomandările consemnate a fost că "Nu s-a creat niciun prejudiciu. Nu s-a încălcat nicio prevedere legală. Constituirea, organizarea şi funcţionarea Comiteului Director (CD) s-au făcut în baza hotărârii Consiliului de Administraţie (CA), care are acest drept şi obligaţie, conform prevederilor Legii nr. 41/1994."

Constatare: Curtea de Conturi a mai constatat că în perioada 2013-2015 Societatea Română de Radiodifuziune a încheiat cu membrii Consiliului de Administraţie contracte civile de prestări servicii, prin care aceştia au fost remuneraţi, cu încălcarea prevederilor art. 23 alin (4) din Legea nr. 41/1994 şi a art. 72 alin. (1) din Legea nr. 16112003 prin care este reglementat faptul că în exercitarea atribuţiilor de membru CA, aceştia sunt obligaţi "să nu încheie un act juridic... care să producă un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I", cu consecinţa prejudicierii bugetului SRR cu suma totală de 131.230 lei.

S-a constatat, de asemenea, că aceste activităţi pentru care s-au încheiat contractele civile s-au suprapus cu activitatea decizională a Consiliului de Administraţie (CA), respectiv cu activitatea membrilor Comitetului Director şi/sau activitatea salariaţilor SRR (Centrul Cultural Media).

Recomandare: Conducerea SRR va întreprinde măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia de la persoanele responsabile.

Punctul de vedere al reprezentanţilor SRR a fost următorul: "Bugetul SRR nu a fost prejudiciat. Dimpotrivă, prin activitatea comisiilor, RaDiRo a căpătat consistenţă, notorietate, a devenit mai eficient, s-au redus costurile.

Constatare: În perioada 2013 - 2015, SRR nu a utilizat în totalitate reducerile oferite de S.C. Orange S.A în baza contractului de achiziţie de servicii nr. 2561012013/31.01.2013 pentru diminuarea facturilor de servicii de telefonie mobilă, cu consecinţa majorării cheltuielilor cu suma de 266.214 lei.

În fapt, în perioada verificată SRR a achiziţionat în mod nelegal echipamente de la SC Orange SA în sumă de 266.214 lei în baza reducerilor oferite transpuse în puncte de fidelitate, fără ca aceste achiziţii să fi fost cuprinse în Bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, fără a se fi derulat o procedură de achiziţie publică, fără aprobarea Consiliului de Administraţie (CA), Comiteului Director (CD) sau a Preşedintelui Director General (PDG) şi fără a se putea justifica necesitatea reală a acestor achiziţii în raport cu dotarea existentă cu echipamente a SRR.

Faţă de cele prezentate, echipa de control a constatat că SRR nu s-a asigurat de obţinerea celor mai reduse costuri cu achiziţiile de echipamente, respectiv nu a respectat principiile de transparenţă şi concurenţialitate în achiziţiile realizate, în scopul utilizării eficiente a fondurilor.

Recomandare: Conducerea SRR va întreprinde toate măsurile necesare pentru ca achiziţiile de echipamente să se desfăşoare cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

Punctul de vedere al reprezentanţilor SRR:"Nu s-a încălcat nicio prevedere legală, întrucât valoarea contractului încheiat cu Orange a avut în vedere şi achiziţia de echipamente, aspect menţionat în documentaţia de atribuire, întocmită conform prevederilor OUG 34/2006.

Constatare: SRR nu a aplicat în totalitate prevederile O.G. 64/2001 privind repartizarea profitului, cu modificările şi completările ulterioare, cu consecinţa nevirării către bugetul de stat a unui procent de minimum 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, în sumă estimată de echipa de audit la 23.790.833 lei, pentru care au fost estimate dobânzile şi penalităţile de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, în sumă de 3.155.367 de lei (1.793.752 lei dobânzi şi 1.361.615 lei penalităţi).

Recomandare: Conducerea SRR va dispune toate măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi virarea acestuia la bugetul de stat, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau majorările de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare.

Dobânzile şi penalităţile de întârziere sau majorările de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, datorate de SRR bugetului de stat pentru prejudiciile constatate de echipa de control urmare a hotărârilor aprobate de Consiliul de Administraţie respectiv deciziilor aprobate de Preşedintele Director General al SRR, reprezintă un prejudiciu adus patrimoniului Societăţii Române de Radiodifuziune. În acest sens, conducerea SRR va dispune măsurile legale pentru stabilirea persoanelor ce se fac responsabile de prejudiciul creat patrimoniului SRR şi va dispune măsurile legale pentru recuperarea acestuia de la persoanele responsabile.

Punctul de vedere al reprezentanţilor SRR: "Nu a fost încălcată nicio prevedere legală, întrucât SRR nu se încadrează în categoria operatorilor economici care au obligaţia aplicării prevederilor OG 6412001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare".

Constatare: În perioada 2013 - 2015 Societatea Română de Radiodifuziune nu a înregistrat în evidenţa contabilă toate veniturile realizate, cu consecinţa denaturării situaţiilor financiare şi a obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.

Astfel, SRR nu a înregistrat în contabilitate, pe conturile de venituri, suma de 15.904.635,64 lei, estimată de echipa de control în baza documentelor verificate, reprezentând taxa pentru serviciul public de radiodifuziune facturată de mandatarii săi, având drept consecinţă necalcularea şi nevirarea la bugetul de stat a impozitului pe profit, în sumă estimată de 2.544.741,70 lei şi a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, în sumă de 985.087 lei (581.295 lei dobânzi şi 403.792 lei penalităţi).

Recomandare: Conducerea SRR va dispune toate măsurile legale pentru înregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor aferente exerciţiilor financiare precedente, va calcula şi va efectua plata impozitului pe profit aferent veniturilor neînregistrate în contabilitate, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare.

Dobânzile şi penalităţile de întârziere sau majorările de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, datorate de SRR bugetului de stat pentru prejudiciile constatate de echipa de control ca urmare a ordinului aprobat de Preşedintele Director General al SRR, reprezintă un prejudiciu adus patrimoniului Societăţii Române de Radiodifuziune.

În acest sens, conducerea SRR va dispune măsurile legale pentru stabilirea persoanelor ce se fac responsabile de prejudiciul creat patrimoniului SRR şi va dispune măsurile legale pentru recuperarea. Conducerea SRR va dispune măsurile ce se impun pentru aducerea în legalitate a prevederilor interne privind înregistrarea veniturilor din taxă facturate de mandatarii SRR, în concordanţă cu prevederile legale.

Punctul de vedere al reprezentanţilor SRR a fost că: "Nu a fost încălcat niciun act normativ din cele invocate de controlorii Curţii de Conturi.

În aplicarea prevederilor OMFP 1802/2014, SRR a elaborat Manualul de politici contabile aprobat prin O.P.D.G. nr. 1164109.12.2015, în care la cap. 5 "Principii, reguli şi prevederi generale­ Principiul contabilităţii de angajamente"este prevăzut faptul că, regula generală de recunoaştere a efectelor tranzacţiilor şi a altor evenimente este atunci când acestea se produc (şi nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit), cu excepţia veniturilor din taxa radio. SRR consideră că cea mai rezonabilă bază de recunoaştere a veniturilor din taxa radio, este la momentul încasării acesteia de către mandatari".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură