Transnistria: Moscova respinge înlocuirea pacificatorilor ruşi cu o misiune civilă ONU

Moscova a reacţionat cu iritare la declaraţia ministrului Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, privind schimbarea aşa-zisei misiuni de “pacificare” a Rusiei în regiunea transnistreană cu o misiune civilă sub egida ONU, scrie Infoprut.
Transnistria
Transnistria (evz.md)

Într-o declaraţie de presă, şefa biroului de comunicare al Ministerului Afacerilor Externe din Federaţia Rusă, Maria Zaharova, i-a transmis lui Anatol Şalaru că pacificatorii ruşi au un rol-cheie în desfăşurarea operaţiunii de pacificare din regiunea transnistreană”.

“Şalaru propune ca în locul pacificatorilor ruşi să fie aduşi cei din ONU. Evident că aceste propuneri sunt periculoase şi sunt în contrast cu tendinţa noului cabinet de miniştri de la Chişinău de a lucra pentru relaţii prietenoase cu Rusia”, a mai precizat Zaharova, citată de RIA Novosti.

În replică, Anatol Şalaru a postat pe Facebook un mesaj: „Înţeleg indignarea Rusiei atunci când eu vorbesc de apropierea de NATO, dar nu o înţeleg atunci când vorbesc de ONU. Armata rusă se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi eu cred că o misiune sub mandat ONU ar ajuta cu mult mai mult la păstrarea păcii şi la reglementarea conflictului transnistrean decât pacificatorii ruşi, care omoară civili. Mai ales că Acordul de încetare a focului a fost semnat cu Rusia, iar o parte implicată în conflict nu poate fi şi forţă pacificatoare”.

Reamintim că într-un interviu amplu acordat ziarului Timpul, ministrul moldovean al Apărării a arătat că din punctul său de vedere ”regiunea transnistreană şi trupele militare ruseşti dislocate acolo reprezintă un pericol pentru R.Moldova. E adevărat că acestea niciodată nu se vor implica într-un conflict direct contra RM, fiindcă asta ar însemna o declaraţie de război din partea Rusiei. Însă soldaţii ruşi din stânga Nistrului ar putea să-şi schimbe uniformele, cum au făcut-o şi în Crimeea, şi să se contopească cu trupele separatiste. Or, transnistrenii sunt un pericol pentru noi, deoarece sunt invizibili. Ei nu au ţară şi, fiind controlaţi din afară, oricând ar putea recurge la provocări”.

Întrebat de posibilitatea de a convinge Rusia să-şi retragă armata din Moldova, Şalaru a precizat că ”pentru aceasta e nevoie ca Rusia să fie forţată parţial de către comunitatea europeană şi internaţională. Trebuie mai întâi să schimbăm formatul de pacificare din regiunea transnistreană. În locul trupelor ruseşti, care omoară oameni nevinovaţi, trebuie să existe un nou format cu mandat internaţional. Mai mult, putem obliga armata rusă să se retragă, după ce nu le mai permitem rotaţia. Asta înseamnă că ostaşul care îşi face serviciul militar în Transnistria pleacă acasă după un an sau doi, iar în locul lui este trimis altul. După Maidanul ucrainean, noi le permitem să plece, dar le interzicem altora să vină. Şi atunci ei angajează militari din rândul populaţiei locale”.

Transnistrenii sunt un pericol pentru noi, deoarece sunt invizibili. Ei nu au ţară şi, fiind controlaţi din afară, oricând ar putea recurge la provocări.

Referitor la posibilitatea ca în R.Moldova să aibă loc un conflict armat similar cu cel din Ucraina, ministrul Apărării a arătat că ţara nu are frontieră directă cu Rusia ”şi am putea avea un astfel de conflict numai dacă Rusia ar reuşi să rupă Ucraina şi să facă joncţiune cu Transnistria. Ştiţi prea bine despre tentativele de creare a aşa-zisei republici Basarabia sau de desprinderea Odesei de Ucraina. Deocamdată capacităţile noastre militare ne permit să protejăm cetăţenii”.

”Comparând ceea ce avem noi şi transnistrenii, putem să ne apărăm. Nu trebuie să mergem pe ideea că e nevoie să avem şi noi ceea ce au ei. Repet, trebuie să evaluăm riscurile, căci azi în lume se discută altfel. Dacă ei au 20 de tancuri, nouă ne sunt suficiente două elicoptere antitanc, care distrug cinci tancuri dintr-o salvă. În situaţia noastră, trebuie să căutăm şi eficienţa militară, şi cea financiară, iar un singur tanc costă trei-patru milioane de euro. Mai mult, echipamentul nou este mai uşor de întreţinut. Georgienii, în timpul conflictului militar cu Rusia, doborau avioanele ruseşti, folosind complexele antiaeriene Spider, care sunt mobile şi foarte eficiente. Astfel, noi trebuie să modernizăm armata şi să devenim interoperabili cu trupele NATO. Moldova este beneficiară a Iniţiativei Defense Capability Building, în care NATO ne-a inclus alături de Georgia şi Iordania. Iniţiativa prevede două etape: adoptarea legislaţiei privind strategiile de apărare ale RM şi modernizarea Armatei Naţionale. Mai bine zis, ţările NATO şi-au asumat sarcina de a ne echipa armata. Nu ştiu dacă ne vor da armament greu, dar în rest vom fi asiguraţi cu tot utilajul necesar”, a mai spus Şalaru în interviul acordat ziarului Timpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe