Cunoaşteţi discul lui Benham? (video)

Discul ilustrează perfect diferenţele de percepţie a culorilor: deşi figura este în alb şi negru, după puţin timp şi odată cu rotaţia, culorile se văd diferit. Galben, verde, albastru, violet sau roşu ... Dumneavoastră, ce culori vedeţi?
Discul lui Benham este o figură alcătuită din două culori: alb şi negru. (wikipedia.com)
Mioara Stoica
23.01.2016

Discul lui Benham este o figură alcătuită din două culori: alb şi negru. Aşa cum se arată în figura de mai sus, acesta este compus dintr-un semicerc negru şi un semicerc de culoare albă pe care sunt desenate arce negre, distanţate în mod corespunzător.

Prin rotirea imaginii în jurul axei care trece prin centrul figurii şi perpendicular pe acesta, apar, în funcţie de desen, viteză de rotaţie, de direcţie şi de persoana care observă imaginea, diverse arcuri colorate.

Care este momentul în care albul şi negrul se transformă în culori?

Fenomenul nu este pe deplin înţeles, dar are legătură cu funcţionarea sistemului vizual uman şi, în special, cu percepţia culorilor.

Imediat ce discul începe să se rotească, se percep culori pastelate, aşa-numitele „culori subiective”. Cum poate fi explicat acest fenomen?

Când creierul înregistrează o succesiune rapidă de imagini în alb şi negru, toate celulele vizuale sensibile la culori sunt stimulate simultan datorită rapidităţii cu care se schimbă segmentele discului lui Benham. Totuşi, viteza cu care acestea transmit imaginea către creier diferă, celulele sensibile la albastru reacţionând cel mai lent. Prin urmare, în cazul în care porţiunea de albastru din lumina albă nu a ajuns încă la creier, vom vedea mai degrabă o culoare roşiatică sau gălbuie pe discul lui Benham. Vom percepe culoarea albă doar atunci când toţi cei trei receptori de culoare transmit simultan un stimul.

O alternanţă rapidă a celor două culori, alb şi negru, şi răspunsurile diferite ale celor trei receptori pot explica apariţia iluziei optice.

Iluzia optică (sau iluzia vizuală) reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realităţii. Acestea sunt un fel de imagini remanente datorate unor puternice, contrastante alternanţe de luminozitate, de culoare, de mişcare etc. care produc o puternică stimulare a zonei optice cerebrale.

Numele discului provine de la englezul Charles Benham, care în 1895 a vândut cu succes dispozitivul inspirat de teoria efectelor culorilor propusă de către Dr. Gustav Theodor Fechner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor